Rapiditatea cu care se începe programul de recuperare și reabilitare medicală la pacienţii cu accidente vasculare cerebrale are un rol esenţial în desfășurarea corespunzătoare a acestuia.
Kinetoterapeutul este foarte important în cadrul echipei interdisciplinare (alături de medicul neurolog, asistentul medical, infirmieră, psiholog) constituite pentru îngrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral (AVC). După diagnosticare, procesul de recuperare și reabilitare medicală poate începe chiar și la 48 de ore distanţă de la producerea AVC. Totul se va realiza după o discuţie cu medicul de caz și cu alte cadre de specialitate, pentru a se observa dacă există o eventuală cauză care poate amâna programul de recuperare și reabilitare medicală sau dacă pur și simplu starea pacientului nu permite acest lucru.
Programul începe cu o anamneză în vederea stabilirii parametrilor motrici și, totodată, testing-urile – articular și muscular. Acestea din urmă, pentru a se stabili, împreună cu pacientul (dacă poate comunica și nu este afazic) sau cu aparţinătorii, o serie de obiective realiste pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestuia. Tot în cadrul evaluării iniţiale vom observa capacitatea pacientului de a se coordona din punctul de vedere al celor mai simple mișcări (pe partea sănătoasă), dar și orientarea temporo-spaţială. Prin evaluarea iniţială vom ţine cont și de mișcările pe care pacientul le poate efectua singur atât la nivelul patului, cât și la marginea acestuia.
Pe parcursul fiecărei sesiuni de recuperare, indiferent de perioada din zi în care are loc aceasta, se recomandă comunicarea cu asistentul medical în vederea observării parametrilor de tensiune arterială, puls și, nu în ultimul rând, nivelul saturaţiei de oxigen. Acest pas este foarte important în desfășurarea programului de recuperare și reabilitare medicală pentru eficientizarea tuturor parametrilor în vederea efectuării cât mai complete a programului de lucru din ziua respectivă.
Sesiunile se vor desfășura atât la patul pacientului, cât și la sala de recuperare (dacă pacientul este internat într-o instituţie spitalicească), dar și la domiciliul acestuia. Ele constau în exerciţii de creștere a mobilităţii articulare pentru trenul superior și inferior al corpului, exerciţii pentru creșterea forţei musculare. Cu cât evoluţia pacientului este mai favorabilă, cu atât și încărcarea progresivă a exerciţiilor va fi mai mare.
În cadrul sesiunilor de recuperare și reabilitare medicală se apelează și la fizioterapie, unde majoritatea pacienţilor pot beneficia de diferite proceduri în vederea unei evoluţii favorabile. Un alt aspect important pe care îl urmăresc și îl aplic în cadrul sesiunilor este reprezentat de kinetoterapia respiratorie. Rolul acesteia este foarte important în creștea capacităţii de efort și, totodată, a capacităţii pulmonare.
După aflarea unui diagnostic de tip neurologic, în speţă AVC, calitatea execuţiilor din primele zile joacă un rol foarte important. Prin discuţiile avute cu pacientul și cu aparţinătorii încerc să îi fac să înţeleagă cât de importantă este calitatea execuţiei în sine (în cadrul unui exerciţiu), și nu neapărat cantitatea. Numărul de repetări este mai puţin important decât corectitudinea execuţiei fiecărui exerciţiu în parte, indiferent de etapa de recuperare în care ne aflăm.
Educaţia medicală continuă joacă un rol la fel de important pentru eficientizarea programului de recuperare și reabilitare medicală. Pacientul ar trebui să primească un program de exerciţii de la cele mai simple la cele mai complexe și, totodată, de la cele mai ușoare la cele mai grele în vederea efectuării acestora și atunci când fizioterapeutul nu este prezent. Asta, dacă și starea sa de sănătate permite acest lucru și evoluţia este cea favorabilă. Este importantă și implicarea aparţinătorilor în acest program, pentru supravegherea pacientului și monitorizarea evoluţiei acestuia.
În concluzie, cu cât stabilirea unui plan de tratament (medicamentos-nonmedicamentos) în cadrul echipei interdisciplinare este lucrat și analizat mai rapid, cu atât programul de recuperare și reabilitare medicală este mai eficient. Cu cât se întârzie începerea lucrului cu pacientul, cu atât planul de recuperare va dura mai mult, iar eficienţa sa probabil nu va fi la nivelul așteptat de fizioterapeut, dar și de pacient și aparţinătorii acestuia.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe