Newsflash
ACTUALITATE Știri

Premieră în România: o echipă medicală de la SUUB a utilizat un cateter de tip „large bore”

de Florentina Ionescu - mar. 25 2025
Premieră în România: o echipă medicală de la SUUB a utilizat un cateter de tip „large bore”

Este vorba despre o premieră în tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC), ce a avut loc recent la Spitalul Universitar de Urgență București.

În 2025, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a tratat cu succes peste 90 de cazuri de AVC ischemic prin trombectomie mecanică, consolidându-și poziția de lider în lupta împotriva accidentului vascular cerebral, se arată pe pagina de Facebook a unității. 

Pentru prima dată în România, echipa medicală formată din dr. Bogdan Dorobaț, dr. Radu Răzvan și dr. Musa Amir a utilizat un cateter de tip „large bore” – o tehnologie revoluționară cu lumen intern de 0.88, care permite aspirația intracraniană rapidă și eficientă.

Folosind tehnologia modernă de tip „large bore”, cateterele cu dimensiuni foarte mari vor putea fi aduse la nivel intracerebral, crescând astfel eficiența trombectomiei mecanice și maximizând șansele de succes ale procedurii.

Rezultatul este unul remarcabil: o pacientă de 70 de ani a beneficiat de o revascularizare completă în mai puțin de 10 minute, datorită acestui dispozitiv inovator, cu extracția integrală a unui tromb de 2 cm. 

„Un efort de echipă pentru salvarea de vieți! Mulțumim întregului lanț medical care contribuie la gestionarea acestor patologii, de la medicina de urgență pre-spitalicească, medicii din cadrul UPU SUUB, medicii radiologi, medicii neurologi ai SUUB, până la colegii din alte spitale, care depun eforturi continue pentru a asigura o rată optimă de revascularizare în București și împrejurimi”, se mai arată în postarea de pe pagina SUUB. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe