Ceremonia de deschidere a celei de-a treia ediții a Forumului Național de Neurologie are loc joi, 10 aprilie, începând cu ora 9.
Evenimentul va avea loc la Palatul Patriarhiei din București și va crea un cadru interactiv între reprezentanții autorităților publice din domeniul sănătății și cei ai comunității medicale neurologice, ai industriei farmaceutice, precum și ai asociațiilor de pacienți.
Forumul Național de Neurologie – „Împreună pentru viitorul neurologiei” va reuni experți de seamă din țară și străinătate, din domeniul neurologiei și al specialităților asociate (cardiologie, neurochirurgie, diabet și boli de nutriție, medicină fizică și de reabilitare și altele). Experții vor prezenta într-un context multidisciplinar cele mai noi provocări din neurologie, în audiența celor mai importanți reprezentanți ai autorităților publice din domeniul sănătății.
Tema principală a Forumului Național de Neurologie va fi Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC), acțiune inserată în agenda de săptămâna viitoare a Executivului pentru a deveni Hotărâre de Guvern și pentru a putea fi astfel implementată.
De asemenea, în cadrul Forumului Național de Neurologie va fi prezentat planul de acțiune al SNBCC, ce are următoarele obiective principale:
- dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate pentru prevenirea și îngrijirea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare,
- asigurarea unui cadru integrat pentru prevenția, depistarea precoce, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare,
- tratamentul bolilor cardiovasculare,
- tratamentul bolilor cerebrovasculare,
- dezvoltarea reabilitării cardiovasculare și cerebrovasculare în România,
- diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare rare,
- măsuri comune cardiologiei și neurologiei privind dezvoltarea resursei umane specializate pentru prevenția, diagnosticul, tratamentul și reabilitarea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare,
- promovarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare în România, prin intermediul finanțărilor nerambursabile și a parteneriatelor public-private naționale și/sau internaționale.
Printre personalitățile care și-au anunțat prezența la ceremonia de deschidere a Forumului Național de Neurologie, ediția 2025, se numără: prof. dr. Alexandru Rafila - ministrul Sănătății, prof. dr. Cristina Tiu – președintele Societății de Neurologie din România, prof. dr. Bogdan O. Popescu – prorector al UMF „Carol Davila ”din București, prof. dr. Marc Fisher - fost președinte al World Stroke Organization, prof. dr. Volker Homberg, președintele World Federation of Neurorehabilitation, Liliana Curea – președinte ALIA, Rozalina Lăpădatu – președinte APAA, Radu Gănescu – președinte COPAC, alături de alte personalități din mediul academic și medical.
Festivitatea va fi prezidată de președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN), prof. dr. Dafin Mureșanu.
Ziua de 11 aprilie marchează și Ziua Mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, oportunitate prin care sunt aduse în vederea publicului larg informații și progrese înregistrate cu privire la această afecțiune neurologică cronică și progresivă, care afectează viața a milioane de oameni la nivel mondial.
Astfel, vineri, 11 aprilie, ora 9:30, va avea loc conferința de presă Aproape de tine. Împreună pentru pacienții cu boala Pakinson, eveniment ce se va desfășura în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei.
Profesorii Dafin Mureșanu și Bogdan O. Popescu, alături de reprezentanți ai industriei, asociațiilor de pacienți și ai autorităților vor expune statusul actual, progresele, dar și aspectele ce trebuie îmbunătățite în procesele ce susțin tratamentul acestei patologii.
Totodată, în cadrul evenimentului de vineri va fi lansată campania PHRASE și a RGS+ , o inițiativă europeană menită să susțină procesul de recuperare a pacienților cu AVC prin mijloacele tehnologiei moderne aducând, în premieră, în România o soluție digitală inovativă care oferă utilizatorilor posibilitatea de a continua la domiciliu programul de recuperare neuro-motorie.
Reamintim că Forumul Național de Neurologie se va derula în perioada 10-11 aprilie 2025 și este susținut de Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN), Societatea de Neurologie din România (SNR), Ministerului Sănătății și European Federation of NeuroRehabilitation Societies.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe