În perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii nu ar trebui să mănânce cantități mari de alimente, ci să opteze pentru porții mici și dese, spune dr. Irina Stan.
Sărbătorile de iarnă, la români, se caracterizează din punct de vedere alimentar prin frecvente excese, cel mai adesea de ordin cantitativ, precizează dr. Irina Stan, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
„Consumul combinat de alimente ce au la bază carnea de porc (piftie, cârnați, caltaboși etc) produsele lactate cu conținut crescut de grăsimi (smântână, unt, brânză) și, nu în ultimul rând, consumul excesiv de alcool cauzează manifestări ce pot lua aspectul unei simple indigestii, dar pot și trimite persoana în cauză în serviciul medical de urgență. Scaunele diareice, stările de vomă, colica biliară, valorile glicemice crescute la pacienți cu diabet zaharat, pancreatitele acute sunt elementele cele mai des întâlnite ale tabloului clinic caracteristice acestei perioade”, subliniază medicul din Timișoara.
Cum puteți evita, potrivit medicului, excesul alimentar de sărbători:
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe