Newsflash
Știri

Recoltarea de celule stem, în atenţia viitoarelor mămici

de Cristina GHIOCA - apr. 8 2022
Recoltarea de celule stem, în atenţia viitoarelor mămici

Aproximativ 40% dintre femeile gravide sau care plănuiesc să rămână însărcinate în viitorul apropiat consideră foarte importantă recoltarea de celule stem, arată rezultatele unui studiu recent.

celulePlacenta este noua „stea” a medicinei regenerative, a subliniat dr. Nils
Thoennissen, specialist în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia prezentării concluziilor unui studiu privind recoltarea de celule stem.

Specialistul a arătat că, în prezent, aceste celule sunt folosite pentru tratarea a peste 80 de boli, metoda terapeutică fiind aprobată de FDA și de Agenţia Europeană a Medicamentului: „Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, persoane care sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli. (...) În ultimii zece ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că (...) din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienţilor”.

Analizele genetice, prioritare

Deși potenţialul terapeutic al celulelor stem este cunoscut de participantele la studiu, 64% dintre acestea spun că, atunci când vine vorba de sănătatea bebelușului lor, analizele genetice sunt cele mai importante, ele putând evalua riscul apariţiei anumitor afecţiuni.

Pe locul al doilea se situează recoltarea de celule stem, indicată de 50% dintre respondente și de 47% dintre bărbaţii chestionaţi. În ceea ce privește tipul de probe recoltate, 86% dintre femeile intervievate știu despre celulele stem, 35% despre placentă și 27% despre sângele ombilical. În cazul bărbaţilor, 79% știu despre celule stem, 39% despre placentă și 34% despre sângele ombilical.

Potenţialul terapeutic, extrem de important

În același timp, 73% dintre respondente consideră extrem de important potenţialul terapeutic al acestor produse biologice în tratarea unor boli hematologice, oncologice, imunologice, metabolice sau neurodegenerative. Pe locul al doilea se situează potenţialul de utilizare pentru tratarea unui frate sau soră, urmat de posibilitatea de utilizare a ţesuturilor în orice moment al vieţii.

Dacă ar fi să opteze pentru recoltarea acestora, aspectele care ar cântări cel mai mult în luarea unei decizii ar fi preţul procedurii, calitatea serviciilor și posibilitatea de stocare pe teritoriul României. La polul opus, principala reţinere pe care o au femeile în alegerea serviciului de recoltare și stocare a celulelor stem este preţul ridicat, invocat de 41% dintre acestea, urmată de neîncrederea în potenţialul terapeutic, menţionat de 32% dintre respondente.

Studiul a fost efectuat în perioada 18-23 martie a.c., prin intermediul unui chestionar online, și a vizat 400 de respondenţi, femei și bărbaţi, din toate regiunile ţării, cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Dintre femeile participante la cercetare, 73% erau gravide, iar celelalte își doreau să rămână însărcinate anul acesta.

Citiți și: Progrese în autism după un transplant cu celule stem

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe