Newsflash
ACTUALITATE Știri

Abordarea TSA ca patologie psiho-neuro-endocrinologică

de Florentina Ionescu - sept. 6 2024
Abordarea TSA ca patologie psiho-neuro-endocrinologică

Recoltate la naștere, celulele stem prezintă caracteristici speciale, iar cele autologe (proprii) stau la baza unor tratamente cu raport beneficiu/risc supraunitar.

Celulele stem autologe nu sunt supuse diviziunilor sau transformărilor genetice în laborator, de aceea ele nu prezintă riscuri adiţionale neprevăzute, afirmă doctorul Felician Stăncioiu. Cercetătorii folosesc celulele stem din cordonul ombilical în tratamentul copiilor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist (TSA). Despre cele mai recente rezultate ale unui studiu ce analizează beneficiile acestora la copiii cu TSA am aflat chiar de la cercetătorul Felician Stăncioiu (foto). Studiul CORDUS a fost prezentat la București (2023), Varșovia (2024) și urmează să fie prezentat în septembrie la Miami, SUA. 

Unul dintre cele mai importante rezultate obţinute a fost evidenţierea pentru prima oară în TSA a unui nivel anormal al enolazei neuron-specifice (NSE) în sânge, spune cercetătorul. Acest fapt indică o distrugere neuronală în exces la acești copii, a adăugat el: „La peste 90% dintre copiii cu TSA cel puţin un marker inflamator a avut valori anormale. În unele cazuri au fost valori anormale ale unor markeri oxidativi și/sau metabolici. Aceste lucruri deschid perspectiva abordării afecţiunii ca o patologie psiho-neuro-endocrinologică sau neuro-imuno-endocrinologică, și nu doar neuropsihiatrică, așa ca până acum”.

Progrese semnificative pe anumite arii

În ceea ce privește administrarea de sânge cordonal autolog, la aproximativ două treimi dintre copiii cu vârsta sub 7 ani și cu o greutate sub 30 de kilograme s-au observat progrese semnificative, atât de părinţi, cât și de terapeuţi. În schimb, la copiii cu vârste mai mari sau greutate corporală mai mare, doar unul din zece a făcut progrese semnificative, a punctat cercetătorul. 

Progresele au fost mai frecvente pe ariile de înţelegere, atenţie, verbalizare, iniţiative, socializare, stereotipii, și mai puţin pe iritabilitate, agresivitate și comportament retras. „Interesant de remarcat este faptul că un număr mic de copii (cinci) au făcut progrese mai mari pe suplimente individualizate decât după administrarea de sânge cordonal, dar și faptul că un copil cu afectare genetică (GABBR2) a făcut progrese semnificative după sângele cordonal autolog”, a declarat dr. Felician Stăncioiu. 

În studiul menţionat, despre care Viaţa Medicală a mai scris în 2023*, au fost 56 de administrări de sânge cordonal autolog: 44 de copii cu părinţi români și 12 care au venit din alte ţări (Israel, Portugalia, Slovacia, Polonia, SUA).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe