Newsflash
Știri

Studiu: un copil cu autism face progrese după transplantul de celule stem

de L. Budin - mar. 15 2022
Studiu: un copil cu autism face progrese după transplantul de celule stem

În urma transplantului de celule stem hematopoietice, un copil de 5 ani, diagnosticat cu tulburare din spectrul autist (TSA), a înregistrat progrese de limbaj și inițiativă.

Transplantul s-a făcut în cadrul unui studiu clinic, care evaluează comparativ eficacitatea și siguranța oxitocinei intranazale și a transplantului cu celule stem din sângele ombilical, pentru îmbunătățirea aspectelor funcționale la copiii diagnosticați cu TSA, se arată într-un comunicat.

celule-stem-hematopoietice

Stem Cells Bank, parte din Grupul MedLife, a asigurat anul trecut, în premieră, eliberarea unei probe de celule stem hematopoietice, în vederea unui transplant în cazul unui copil diagnosticat cu tulburare de dezvoltare din spectrul autist.

Rezultatele după primele luni de la administrarea tratamentului cu celulele stem par să indice o evoluție bună, primele progrese înregistrate de pacient fiind cele de limbaj și inițiativă. În continuare, copilul se află sub observație medicală, pentru a se urmări evoluția clinică în timp.

Mathias s-a născut în 2016, moment în care părinții au luat decizia de a proteja viitorul copilului lor prin stocarea celulelor stem din cordonul ombilical al bebelușului. Probele au fost recoltate, procesate și stocate de către Stem Cells Bank.

În 2021, micuțul Mathias, diagnosticat cu TSA, a fost înrolat, alături de mai mulți copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, într-un studiu clinic desfășurat în România, al cărui investigator principal este dr. Stăncioiu Felician. În cadrul studiului se urmărește îmbunătățirea aspectelor funcționale în urma administrării tratamentelor cu oxitocină și cu sânge din cordonul ombilical. Evaluarea stării funcționale se face prin chestionare specifice la momentul inițial, la 2 luni, 6 luni și 1 an după primele tratamente.

Celulele extrase din cordonul ombilical s-au dovedit eficiente pentru tratarea sau ameliorarea mai multor tulburări de natură neurologică, precum leziuni ale măduvei spinării sau paralizie cerebrală, dar s-au făcut progrese și în tratarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 1 sau a bolilor inflamatorii intestinale prin folosirea acestei metode de tratament. În cazul tulburărilor din spectrul autist, unele studii desfășurate la nivel internațional arată că două treimi dintre pacienții care au beneficiat de infuzia cu sânge din propriul cordon ombilical, care conţine celule stem, au făcut progrese semnificative, și sperăm ca acest lucru să se întâmple și în cazul pacientului nostru”, a declarat conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.

În cazul copilului de 5 ani, administrarea probei de sânge s-a realizat pe cale intravenoasă, timp în care nu au fost identificate modificări semnificative în starea hemodinamică a pacientului și nu s-au constatat reacții adverse de tip alergic sau algic.

Am o observat o schimbare de atitudine și de prezență, cu îmbunătățiri pe partea de relaționare, de comunicare somatică, prin expresii facile noi, și interes sporit pentru diverse activități. În plus, comunicarea cu el a devenit mai ușoară după ce a început să lege cu sens câteva silabe. Însă, cel mai important este că procedura nu a avut efecte adverse, lucru de care eram îngrijorați la început. Ne bucurăm că am fost inspirați în ceea ce privește recoltarea de celule stem la naștere și că astfel, am putut să îi oferim o nouă șansă copilului nostru”, povestește tatăl lui Mathias.

Înainte de administrare, specialiștii au analizat viabilitatea celulară a probei, iar testele realizate au evidențiat o viabilitate excelentă, de 97%, pentru celulele stem hematopoietice de interes. Stem Cells Bank este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2), se precizează în comunicat.

Cercetare: rezultatele cardiologilor români, în New England Journal of Medicine

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe