Doar două treimi dintre pacienții din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, găsesc un donator compatibil, atrag atenția specialiștii în domeniu.
La fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge și ultima șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie. La nivel mondial, pentru aproape jumătate dintre pacienții diagnosticați cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice. Doar pentru două dintre pacienții din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, se găsește un donator pereche cu care să fie compatibil genetic.
Numărul total al donatorilor voluntari înregistrați în Registrul Național de Celule Stem Hematopoietice în România (RNDVCSH) a ajuns la 104.253, cu 4.057 de donatori potențiali care s-au înscris în anul 2024, a anunțat dr. Traian Laurian Arghișan, directorul general interimar al RNDVCSH, în cadrul unei conferințe de presă organizată în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se sărbătorește în fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie, anul acesta fiind marcată a zecea aniversare a acestei zile.
„La nivel mondial sunt în jur de 43 de milioane de donatori, în toate registrele. Registrul nostru este mai modest, în jur de 105.000, dar activitatea a început numai de zece ani. Nu ne putem compara cu registrul bavarez, care are șase milioane de donatori, dar a început activitatea de zeci de ani. Noi seperăm să crească numărul de donatori. În România avem anumite probleme culturale în ceea ce înseamnă donarea, dar avem totuși speranță, pentru că sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să doneze.”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.
La rândul său, prof. dr. Andrei Coliță, a subliniat faptul că Registrul din România a avut o evoluție extrem de bună în ultimii ani, nu numai prin creșterea numărului de donatori, dar mai ales prin rafinarea și acordarea întregii activități care presupune identificarea, căutarea și procurarea celulelor care trebuie să ajungă la pacient. El a explicat că procesul de găsire a unui donator este foarte laborios și implică mult efort : „Pe lângă identificarea celor mai buni donatori, este un proces de comunicare extrem de laborios cu diversele Registre partenere pentru a localiza pacienții, pentru a programa diversele etape de analiză și recoltare, totul sincronizat atent cu echipa de medici care tratează pacientul. De multe ori, trebuie grăbit acest proces de procurare a celulelor, de multe ori, din păcate, pacienții pierd momentul ideal pentru transplant și trebuie reprogramați.”
În acelați timp, prof. dr. Horia Bumbea a arătat că îngrijirea pacientului hematologic este foarte complexă: „E nevoie de comunicare, colaborare, de o stabilitate a tuturor etapelor de îngrijire. Succesul este asigurat tocmai de această colaborare a tuturor instituțiilor și compartimentelor până la finalizarea îngrijirii pacienților. În 2015 am reușit să repunem pe tapet punctul de colectare de sânge și cu acea ocazie să demarăm și programul donatorilor de celule stem hematopoietice”.
El a explicat că acest program se derulează, în principal, în centrele de donare de sânge, pentru că acolo ajung cei mai mulți dintre oamenii care vor să ajute pacienții, și cu această ocazie, pot fi înrolați în registrul donatorilor de celule stem. În acest context, el și-a exprimat speranța că, în viitor, va crește numărul persoanelor care se înscriu în RNDVCSH: „Încă nu sunt foarte mulți donatori, dar trecând pragul de 105.000, ne gândim la o creștere exponențială. Ne dorim să fie înrolați cât mai mulți concetățeni în acest Registru și astfel să creștem șansa pacienților noștri de a găsi un donator compatibil. Avem un Registru nu foarte mare, dar foarte competent, care îndeplinește toate standardele de acreditare internaționale. ”
Anul acesta, în România, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită printr-o serie de evenimente de informare și de promovare a donării de celule stem hematopoietice, în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață!”, derulată în București și în alte câteva centre din țară. În București, în intervalul 20-22 septembrie 2024, clădirea Primăriei Capitalei va fi iluminată în culorile Zilei Mondiale a Donatorilor de Măduvă - WMDD (alb- albastru- roșu) și se vor proiecta mesajele DONEAZĂ O ȘANSĂ LA VIAȚĂ și MULȚUMESC DONATORULE!.
Pe 22 septembrie 2024, turnul de control al Serviciului de Telecomunicații Speciale va fi iluminat în culorile specifice alb- albastru- roșu. Pe 21 septembrie 2024, începând cu ora 18.00, în fața Muzeului Național de Istorie a României, coruri din Programul Național de integrare socială prin muzică CANTUS MUNDI vor susține un moment artistic. Acest eveniment este organizat în cadrul programului „Străzi Deschise-București, Promenadă Urbană”, realizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, în calitate de operatori zonali.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe