Psilocibina acționează ca psihedelic. Această substanță chimică se regăsește în peste 200 de specii de fungi.
Potrivit unui studiu recent, administrarea de psilocibină unor șoareci de laborator i-a făcut pe aceștia mai optimiști pe termen lung, ceea ce sugerează că această substanță chimică psihedelică ar putea avea un potențial uriaș în tratarea unui simptom-cheie al depresiei la oameni, scrie New Atlas.
Potențialul psilocibinei de a trata sigur și eficient unele boli mintale pare să fie subliniat cu fiecare studiu nou apărut cu privire la efectele acestei substanțe. Acum, cercetătorii de la Monash University vin cu noi tipuri de dovezi, care se adaugă la dovezile științifice existente.
În cadrul unui studiu recent, ei au descoperit că prin administrarea de psilocibină la șoareci, aceasta le-a îmbunătățit optimismul pe termen lung. Dacă aceste rezultate ar putea fi ulterior îndreptate către oameni, substanța psihedelică ar putea avea un potențial extraordinar de a trata un simptom cheie al depresiei.
„Echipa noastră a descoperit că șoarecii la care s-a administrat psilocibină au fost mai motivați să exploreze mediul în care se aflau și s-au descurcat mai bine la anumite taskuri la care erau recompensați”, a declarat profesorul Jakob Hohwy de la Monash Center for Consciousness and Contemplative Studies și autorul cosenior al acestui studiu.
Cercetătorii au folosit un model computațional pentru a înțelege mecanismele de procesare a informații de la baza efectelor psilocibinei și modul în care substanța aceasta ar putea să schimbe unii parametri specifici ai modelului, odată cu trecerea timpului.
Șoarecilor cu vârsta cuprinsă între opt și nouă săptămâni li s-a administrat fie o singură doză de psilocibină (1,5 mg/kg), fie soluție salină. La 24 de ore după tratament, șoarecii au fost expuși unui task, în care trebuiau să învețe mai întâi o asociere între stimul și recompensă, apoi șoarecii erau nevoiți să inhibe ceea ce au învățat și să învețe o nouă asociere. Este un test prin care se măsoară flexibilitatea cognitivă. Șoarecii au îndeplinit acele taskuri în 14 sesiuni experimentale, în zile consecutive, dar în perioade separate.
S-a observat că șoarecilor la care s-a administrat psilocibina erau cei care obțineau mai multe recompense în acel task, în comparație cu șoarecii din grupul de control la care s-a administrat soluție salină. În plus, implicarea șoarecilor din primul grup a crescut, în timp. Cei din grupul de control au stat în interiorul cuștii lor în mod semnificativ mai mult timp decât șoarecii din grupul cu psilocibina.
Rezultatele au arătat că psilocibina i-a făcut pe șoareci să uite mai mult despre credințele lor anterioare atunci când au primit o recompensă, în comparație cu acel moment când au perceput o pierdere, un eșec. Aceste rezultate, spun cercetătorii, sunt cele care reflectă o „părtinire optimistă”, ceea ce reprezintă o tendință de a supraestima probabilitatea apariției unor evenimente pozitive și de a subestima probabilitatea de apariție a unor evenimente negative.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe