Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Biogen va înceta să vândă Aduhelm, un medicament extrem de controversat

de Florentina Ionescu - feb. 2 2024
Biogen va înceta să vândă Aduhelm, un medicament extrem de controversat

Compania Biogen a anunțat că va renunța să mai vândă medicamentul Aduhelm din portofoliul său, considerat a fi un medicament foarte controversat.

Folosit în tratamentul pentru boală Alzheimer, Aduhelm a fost văzut cândva ca un potențial medicament care putea da lovitura în această boală, însă lucrurile nu au mai mers așa de bine după lansarea sa, în urmă cu doar câțiva ani, scrie Associated Press. 

Compania producătoare a spus săptămâna aceasta că va pune capăt unui studiu ce avea în prim-plan medicamentul Aduhelm, studiu de care era nevoie pentru a primi aprobarea completă din partea FDA (Food and Drug Administration) din SUA. 

Pacienții care iau doze de Aduhelm disponibil pe piața comercială pot continua să îl ia până în luna noiembrie 2024. Un reprezentant al companiei Biogen a declarat că sunt aproape 2.500 de oameni la nivelul întregii lumi care iau medicamentul Aduhelm. 

Totodată, reprezentanții companiei au spus că își vor concentra eforturile în direcția altor tratamente pentru boli fatale care afectează mintea.

Când Aduhelm a pătruns pe piață în 2021, ela fost primul medicament nou împotriva Alzheimer, descoperit în ultimele două decenii. FDA i-a acordat o procedură accelerată de aprobare, dar medicamentul avea nevoie de studii suplimentare pentru a primi aprobarea completă. 

Aduhelm promitea că va încetini progresia bolii Alzheimer și nu se referea la managementul simptomelor acesteia, așa cum fac alte medicamente de pe piață. Având inițial prețul de 56.000 de dolari pe an, analiștii au prezis că acesta va genera miliarde de dolari pentru compania Biogen, mai scrie AP. Totuși, doctorii ezitau să prescrie medicamentul acesta intravenos, având în vedere că dovezile erau slabe și că nu era clar că el putea să îmbunătățească cu adevărat viețile pacienților cu Alzheimer. 

Medicamentul a ajuns să genereze milioane, nu miliarde de dolari, potrivit datelor despre vânzări. Biogen a anunțat în 2022 că urma să închidă mare parte din eforturile de marketing dedicate medicamentului Aduhelm.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe