Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu: UMF „Iuliu Hațieganu” este un reper în cercetarea medicală și farmaceutică

de Florentina Ionescu - mai 12 2022
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu: UMF „Iuliu Hațieganu” este un reper în cercetarea medicală și farmaceutică

A treia ediție a reuniunii rectorilor din consorțiul Neurotech EU va avea loc la Cluj în luna mai. Înainte de eveniment, am stat de vorbă cu Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Care este însemnătatea acestui eveniment pentru UMF „Iuliu Hațieganu”?

Întâlnirea de la Cluj-Napoca reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea și buna desfășurare a activităților din cadrul consorțiului NeurotechEU și o oportunitate deosebită pentru universitatea noastră de a-și consolida relațiile cu universitățile din cadrul consorțiului.

Ne simțim cu adevărat privilegiați și extrem de onorați că am devenit parte a acestei familii de universități care împărtășesc aceeași viziune, ce va avea un impact semnificativ asupra cercetării științifice și învățământului superior european, în deceniile următoare.

În ultimii ani, UMF „Iuliu Hațieganu” a dovedit că este un reper important în educația și în cercetarea medicală și farmaceutică din România, iar acum ne afirmăm și pe plan internațional. Participarea la acest proiect reprezintă încă un pas important pe care universitatea noastră îl face în construirea unei prezențe notabile la nivel european. 

anca dana buzoianu
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”

 

Despre ce se va discuta în cadrul reuniunii?

Programul evenimentului cuprinde o serie de întruniri și dezbateri cu privire la țelurile comune ale universităților partenere, evenimente dedicate studenților, se vor prezenta rezultatele obținute în ultimul an și se vor formula strategii privind activitățile curente și extinderea consorțiului.

Momentul central al evenimentului este ședința formală a Consiliului Rectorilor (Board of Rectors), unde vor fi consemnate deciziile luate de conducerile partenerilor fondatori, precum și acțiunile consorțiului în viitorul apropiat. Ultima zi va fi dedicată adoptării și semnării declarației comune a rectorilor universităților fondatoare.

Cine sunt invitații de la această ediție?

Evenimentul găzduit de UMF „Iuliu Hațieganu”, unul dintre cele mai importante evenimente academice ale acestui an, aduce împreună rectorii și președinții celor opt universități partenere din cadrul consorțiului NeurotechEU: Universitatea Oxford (Marea Britanie), Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (România).

La reuniune vor mai participa și reprezentanții Universității Georgia Tech-Lorraine (Franța) și cei ai Universității din Reykjavik (Islanda), instituții interesate să se alăture consorțiului. 

 

Program de formare pentru studenți 

 

Ce beneficii au studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în urma unui astfel de eveniment, cum este Neurotech EU?

În cadrul consorțiului NeurotechEU se va implementa un program de formare pentru studenți, promovând, în același timp, învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății.

Studenții vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, vor fi ajutați să devină viitori lideri transformatori ai societății, ai industriei și ai mediului academic.

Atât studenții, cât și cadrele didactice de la universitățile din cadrul consorțiului NeurotechEU vor beneficia de un mediu favorabil, multicultural și multilingv, promovând adevărata identitate europeană în societate. NeurotechEU asigură, printre altele, următoarele beneficii pentru studenţi:

  • Acces comun la resursele didactice, la facilităţile de cercetare şi la bibliotecile digitale,
  • Mobilitate crescută la nivel European,
  • Proiecte de cercetare comune,
  • Campusuri digitale interconectate,
  • Diplome comune (la nivel de licenţă, masterat sau doctorat).

Ce mesaj ați dori să transmiteți, în încheiere, referitor la această ediție a reuniunii rectorilor? 

Atât eu, cât și toți colegii mei, suntem extrem de încântați de faptul că îi vom întâmpina pe distinșii invitați, care s-au aratat foarte interesați să ne cunoască mai bine atât pe plan profesional și academic, cât și în ceea ce privește cultura românească. Mulți dintre invitați vor vizita pentru prima dată România și de aceea ne străduim ca această reuniune să fie una memorabilă. Acest eveniment este extrem de important pentru universitatea noastră, dar și pentru întreagă comunitate clujeană și va trebui să ne demonstrăm toate calitățile. Mulțumesc echipei mele pentru organizarea acestui eveniment, care, sperăm, va fi unul de mare succes. 

Vă recomandăm să citiți: UMF Cluj găzduiește a treia ediție a reuniunii rectorilor din consorțiul Neurotech EU 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe