Newsflash
Internaționale

Primul model de ventricul biohibrid

de Dr. Diana Andronache - iul. 29 2022
Primul model de ventricul biohibrid

Pas important în fabricarea inimii artificiale pentru om: a fost dezvoltat primul model biohibrid de ventriculi umani cu celule cardiace aliniate elicoidal.

poza2

Încercările de a recrea mușchiul cardiac s-au lovit de această caracteristică unică a inimii, cu o dispunere elicoidală a miocitelor. Acest mod în care sunt aliniaţi mușchii le permite realizarea unei mișcări de răsucire și poate crește în mod dramatic cantitatea de sânge pompată cu fiecare contracţie.

Bioinginerii de la Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) au recreat această arhitectură utilizând o nouă metodă de fabricaţie a textilelor, FRJS (Focused Rotary Jet Spinning). Aceasta a permis fabricarea unor fibre aliniate elicoidal cu diametre cuprinse între câţiva micrometri și sute de nanometri.

Ventriculii astfel creaţi au fost ulterior însămânţaţi cu cardiomiocite de șobolan sau cu celule stem derivate din celule cardiace umane. În aproximativ o săptămână, mai multe straturi subţiri de ţesut au acoperit structura alcătuită din fibre, celulele urmând alinierea fibrelor de suport. Ventriculii astfel obţinuţi au imitat aceeași mișcare de răsucire prezentă în inima umană.

Cercetătorii au comparat deformarea ventriculului, viteza semnalizării electrice și fracţia de ejecţie dintre ventriculii realizaţi din fibre aliniate elicoidal și cei realizaţi din fibre aliniate circumferenţial. Au descoperit că ţesutul aliniat elicoidal este superior celui aliniat circumferenţial. Echipa de cercetători a demonstrat, de asemenea, că procesul poate fi mărit până la dimensiunea unei inimi umane reale sau chiar mai mare, până la dimensiunea unei inimi de balenă Minke.

Spre deosebire de imprimarea 3D, care devine mai lentă pe măsură ce elementele pe care le reproduce devin mai mici, FRJS poate învârti rapid fibrele la scara unui micron, adică a mia parte dintr-un milimetru.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220708123626.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe