În multitudinea de evenimente cu care luna lui Florar îi răsfață din plin pe bucureșteni, ne-am bucurat sâmbătă, 14 mai a.c., de un dar muzical deosebit, oferit de Ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură.
Prilejul a fost dat de încheierea semestrului președinției Italiei la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (17 noiembrie 2021 – 20 mai 2022), perioadă în care au avut loc, și în țara noastră, diferite activități și reuniuni care se încadrează în obiectivele recunoscute ale primei organizații constituite după cel de-al Doilea Război Mondial (1949), cu scopul de a proteja drepturile omului și democrația, și de a lupta împotriva discriminării, violenței și distrugerii mediului.
Evenimentul festiv a adus pe scena Sălii Mari a Ateneului Român o formație muzicală emblematică, recunoscută atât de către Ministerul Culturii din Italia, cât și de către Regiunea Marche, Primăria din Fano şi Primăria din Pesaro, recunoscut drept Oraș al muzicii deoarece este orașul natal al celebrului compozitor Gioacchino Rossini (1792 – 1868), dar și al uneia dintre cele mai cunoscute soprane ale secolului XX, Renata Tebaldi (1922-2004). În plus, în 2024 Pesaro va deține titlul de „Capitală italiană a culturii”.
În deschidere, E.S. Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România, a subliniat importanța continuării evenimentelor culturale în contextul conflictului din Ucraina, în acest fel insistându-se asupra valorilor promovate de Consiliul Europei pe parcursul întregii sale existențe, care nu trebuie să țină cont de granițe. În plus, pentru Italia promovarea culturii, care înglobează patrimoniul, limba și tradițiile țării, se află în centrul politicii externe din Peninsulă.
Orchestra Simfonică Rossini a sosit la București în formulă completă, așa cum poate fi văzută și ascultată și de publicul italian în cadrul stagiunii naționale „Sinfonica 3.0” sau al festivalului „Rossini Opera Festival”.
Muzicienii au oferit publicului din capitală un program de uverturi, arii și duete din repertoriul operei italiene, sub bagheta maestrului Daniele Agiman, dirijor principal și director artistic al ansamblului.
Alături de instrumentiști au urcat pe scenă soprana Emanuela Torresi și tenorul Francesco Anile, care au dat viață unor părți cunoscute din marile roluri create de Rossini, Donizetti, Giordano, Verdi, Puccini, Bellini, Leoncavallo și Catalani.
Și pentru că ne aflam sub semnul valorilor europeni, programul muzical al primei părți a fost deschis de imnurile naționale ale României și Italiei, iar partea a doua a început cu „Oda Bucuriei”.
Rămânând sub semnul culturii italiene, vă invităm la sfârșit de săptămână la vizionarea unui film tulburător, adus de Institutul Italian de Cultură din București.
Lungmetrajul „Era vară” (2016), va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului, duminică 22 mai 2022, de la ora 19.00, pentru a marca trei decenii de la asasinarea magistraților Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, victime ale mafiei italiene, deveniți apoi simboluri ale luptei anticorupție.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe