Newsflash
Internaționale

Muzica, de ajutor în recuperarea post-AVC

de Dr. Mariana MINEA - dec. 1 2023
Muzica, de ajutor în recuperarea post-AVC

Exerciţiile de recuperare efectuate pe muzica preferată pot crește neuroplasticitatea.

Terapia muzicală neurologică (NMT) este o intervenţie creată special pentru a ţinti mișcarea, echilibrul și funcţia cognitivă. Potrivit unui studiu mic, prezentat la cea mai recentă ediţie a Congresului Mondial de Neurologie, NMT atenuează simptomele depresiei și crește nivelul factorului neurotrofic cerebral (BDNF). În combinaţie cu reabilitarea post-AVC, aceasta îmbunătăţește sănătatea psihică și crește  neuroplasticitatea.

 NMT se bazează pe evidenţe și folosește elemente muzicale precum ritmul, linia melodică și tempoul. Un terapeut antrenat în domeniu utilizează tehnici standardizate pentru a rezolva probleme din sfera vorbirii, a mișcării și a cogniţiei.

Exerciţii supravegheate

Studiul de faţă a inclus 57 de pacienţi, cu vârsta mediană de 75 de ani, dintre care unii au urmat NMT, iar alţii au ascultat muzica oferită de cercetători. În grupul cu NMT, un terapeut le-a cerut participanţilor să aleagă muzica preferată la începutul programului și ulterior a integrat melodiile în sesiunile terapeutice.

 „Fiecare zi a fost diferită. De exemplu, dacă aveam nevoie de antrenament motor, terapeutul ar fi spus «Când auzi acest cuvânt cântat, ridici braţul». Pe «Ring of Fire» al lui Johnny Cash făceam un cerc cu braţele”, a explicat, pentru Medscape,  Honey Bryant, psihoterapeut și autor principal al studiului, asistent cercetător la Centrul de Studii în Neuroștiinţe, Queen’s  University, Kingston, Ontario, Canada. 

Pacienţii din grupul „pasiv” au ascultat muzică clasică ori muzică ambientală menită să relaxeze. Ambele grupuri au urmat cinci ședinţe zilnice a câte 45 de minute, timp de două săptămâni. După acest interval, pacienţilor li s-a recoltat sânge și li s-au adresat câteva întrebări. Cei din grupul NMT prezentau niveluri mai mari de cortizol și de BDNF (acesta din urmă fiind crescut doar la pacienţii care au urmat mai multe ședinţe consecutive).

Autorii studiului nu știu dacă efectele pozitive asupra neuroplasticităţii se vor menţine pe termen lung, pacienţii lor nefiind monitorizaţi după ieșirea din spital. Ipoteza lor este că recuperarea post-AVC ar putea fi mai eficientă, cu durată de spitalizare mai scurtă, dacă ar fi însoţită de terapie muzicală neurologică. Din păcate, și în Canada numărul terapeuţilor acreditaţi în NMT este mic.



https://www.medscape.com/viewarticle/998186

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe