Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Activarea insulinei prin muzică

de Florentina Ionescu - sept. 1 2023
Activarea insulinei prin muzică

Cercetători de la Swiss Federal Institute of Technology (EHT) din Zürich au reușit să obţină eliberarea de insulină stocată în celule cu ajutorul muzicii.

Ei au modificat în prealabil aceste celule, prin încorporarea unei proteine din E. coli care controlează fluxul de ioni de calciu în interiorul bacteriei. Studiul lor a fost realizat pe rozătoare.

 Ulterior, au descoperit că expunerea acestor celule modificate la sunete cu mulţi decibeli permite pătrunderea ionilor de calciu la nivel membranar. Acest lucru a determinat o reacţie: insulina din celule s-a amestecat cu membrana celulară și a fost apoi eliberată în exterior. 

Cercetătorii de la EHT Zürich au folosit mai multe melodii, din diferite genuri muzicale. Însă cel mai mare impact – deci cel mai bun răspuns declanșat – l-a avut melodia „We Will Rock You” a trupei Queen.


Surse articol:
https://newatlas.com/medical/sound-waves-insulin-cells-diabetes/
*https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(23)00153-5/fulltext


Notă autor:

Foto: Rawpixel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe