Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 1,3 miliarde de tineri adulți, în pericol de a-și pierde auzul

de Magdalena Tănăsescu - ian. 9 2024
Peste 1,3 miliarde de tineri adulți, în pericol de a-și pierde auzul

Aproximativ 1,35 miliarde de tineri adulți din întreaga lume riscă să-și piardă auzul din cauza practicilor nesigure de ascultare a muzicii, reiese dintr-un studiu condus de Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit studiului, preluat de The Guardian, au fost reanalizate datele provenite din 33 de studii, care au implicat peste 19.000 de persoane în ultimele două decenii. 

„Cercetătorii au făcut descoperiri alarmante: tinerii ascultă în mod regulat muzică la niveluri de zgomot considerate nesigure, iar acest obicei riscă să le afecteze sănătatea auditivă în viitor. Utilizatorii de căști din întreaga lume se expun la niveluri de zgomot de până la 105 decibeli, iar în locuri de divertisment, nivelurile variază de la 104 la 112 decibeli. Acest lucru depășește cu mult nivelurile recomandate, crescând semnificativ riscul de deteriorare a auzului”, se menționează în studiu.

Factor decisiv nu este doar volumul zgomotului. Durata și frecvența expunerii la sunet sunt la fel de importante în determinarea gradului de risc pentru auz. 

„Pierderea auzului nu poate fi recuperată odată ce s-a produs…Va avea un impact semnificativ asupra calității vieții pentru tot restul existenței”, a afirmat Sam Couth, cercetător în domeniul sănătății auditive la Universitatea din Manchester.

Conform datelor obținute de cercetători, între 18 și 29% dintre tinerii din întreaga lume se expun regulat la zgomote excesiv de puternice prin căști. De asemenea, aproape jumătate dintre aceștia se expun la nivele nesigure în locurile aglomerate sau la evenimente zgomotoase. 

Pentru a minimiza riscul, experții recomandă păstrarea distanței de sursele zgomotoase în astfel de medii, precum concerte sau locuri aglomerate, și recomandă luarea de pauze regulate pentru a reduce impactul sonor.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe