Newsflash
Știri

Unul din zece români suferă de pierderea auzului

de Dorina Novac - mar. 3 2023
Unul din zece români suferă de pierderea auzului

Cu prilejul primei conferințe internaționale privind prevenirea deprecierii auzului și restabilirea acestuia, care a avut loc la Beijing, China, în anul 2007, data de 3 martie a fost stabilită pentru a marca Ziua Mondială a Auzului.

Această celebrare anuală are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la modul de prevenire a surdității și a pierderii auzului și promovarea îngrijirii auzului și a sănătății urechii în întreaga lume.

ziua mondiala

În anul 2023 marcarea acestei zile urmărește atragerea atenției factorilor de decizie guvernamentali și grupurilor societății civile asupra recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind:

  • integrarea îngrijirilor pentru sănătatea urechii și a sistemului auditiv în asistența medicală primară;
  • sensibilizarea furnizorilor din asistența medicală primară asupra nevoilor persoanelor cu pierderi ale auzului și patologii ale urechii;
  • informarea persoanelor despre importanța îngrijirii urechii și a auzului și încurajarea lor de a accesa serviciile medicale specializate în acest domeniu.

Institutul Național de Sănătate Publică precizează că problemele de auz și sănătate a urechii sunt printre cele mai frecvente probleme întâlnite în comunitate.

Citește și: OMS, de Ziua Mondială a Auzului: unul din patru oameni va avea probleme cu auzul până în 2050

În România, 1 din 10 persoane suferă de pierderea auzului. Cauzele care pot duce la pierderea auzului pot fi congenitale (existente la naștere) sau dobândite (după naștere pe parcursul vieții).

La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului (hipoacuzie), iar dintre aceștia aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficiență de auz invalidantă. O majoritate semnificativă dintre aceștia locuiesc în țări cu venituri mici și medii și, de obicei, nu au acces la serviciile și intervențiile specifice pentru aceste patologii.

Peste 60% dintre problemele de auz și sănătate a urechii pot fi identificate și abordate la nivelul asistenței medicale primare.

„Principala cauză a morbidității sistemului auditiv este reprezentată de neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului, ceea ce se traduce în final printr-un cost anual global de 980 de miliarde de dolari. Este de așteptat ca prevalența pierderii auzului să crească considerabil în următoarele decenii din cauza schimbării demografice a populației, creșterii expunerii la factori de risc (de ex: zgomotele puternice, utilizarea anumitor medicamente), precum și persistenței unor afecțiuni netratate ale urechii, cum ar fi otita medie”, se arată într-un comunicat.

Multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, persoanele ce prezintă deficiență de auz putând beneficia de intervenții oportune și corespunzătoare patologiei.

La copii, 60% dintre cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin strategii corespunzătoare de sănătate publică (de ex: îmbunătățirea îngrijirii materne pe parcursul sarcinii și în perioada perinatală, screening-ul auditiv, imunizarea împotriva rubeolei și a meningitei, gestionarea precoce a otitei medii etc.).

Potrivit INSP, integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății auzului și a urechii în serviciile de îngrijire medicală primară este posibilă prin formarea și consolidarea capacităților de la acest nivel.

„Astfel, o implementare eficientă a strategiilor dovedite pentru prevenirea pierderii auzului și reabilitarea acestuia, implementarea unui număr de măsuri de sănătate publică, inclusiv integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății urechii și a auzului extinse și de înaltă calitate în sistemele naționale de sănătate, reprezintă soluții pentru diminuarea impactului acestor afecțiuni, atât la nivel individual cât și la nivel de societate”, se mai arată în comunicat.

Pentru a oferi un instrument care să sprijine consolidarea capacității de intervenție în problematica auzului, cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului 2023, Organizația Mondială a Sănătății va lansa un nou manual de instruire sub titlul ”Manual de instruire primară pentru îngrijirea sănătății urechii și a auzului”, împreună cu manualul formatorului precum și alte resurse utile la nivelul comunității.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe