Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

HICEE, un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană și condus de EIT Health

de Florentina Ionescu - ian. 25 2024
HICEE, un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană și condus de EIT Health

Start-upurile din Europa Centrală și de Est pot primi capital de 3 milioane de euro printr-un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană și condus de EIT Health.

Veste bună pentru fondatorii de start-upuri – și nu numai pentru cei aflați la început de drum. În curând, start-upurile din Europa Centrală și de Est pot primi capital de 3 milioane de euro printr-un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană și condus de EIT Health. 

Acesta se numește Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) și își propune să stimuleze inovațiile în Europa Centrală și de Est (ECE), unde start-upurile primesc doar o treime din media europeană în ceea ce privește investițiile de capital de risc, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Consorțiul de proiect este condus de EIT Health, o importantă rețea europeană de inovatori în domeniul sănătății, care face parte din Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. 

Citiți și: Ecosistemul românesc de start-upuri își revine după pandemie

Partenerii proiectului reprezintă furnizori de servicii de accelerare a afacerilor și rețele de investitori din Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia, precum și centre de inovare din Belgia și Țările de Jos. Inițiativa, cu o durată de doi ani, este pusă în aplicare, în mod strategic, în cadrul Orizont Europa, un program emblematic de cercetare și inovare al UE. 

Regiunea Europa Centrală și de Est a reprezentat doar 3,2% din totalul investițiilor de capital de risc din Europa în 2021. Start-upurile care au primit sprijin în această regiune au beneficiat de o investiție medie de capital de risc de 1,2 milioane de euro, reprezentând o treime din media europeană de 3,8 milioane de euro. 

Atragerea de capital este una dintre cele mai mari provocări în regiunile europene în curs de dezvoltare, cunoscute ca ecosisteme de inovare modeste și moderate, potrivit European Innovation Scoreboard. Printre motive se află atât numărul scăzut de obiective de risc și lipsa investitorilor, cât și lipsa de dorință de a investi capital peste granițe. 

„Cercetările indică faptul că deficitul de investiții în regiunea Europei Centrale și de Est se datorează lipsei unei mase critice atât în ceea ce privește proiectele, cât și investitorii. HICEE abordează acest aspect prin sprijinirea birourilor de transfer tehnologic, prin cultivarea schimbului de cunoștințe, prin consolidarea capacităților și prin crearea unei infrastructuri de investitori, adecvate pentru start-up-uri. Programul recunoaște provocările specifice cu care se confruntă start-up-urile din domeniul sănătății și al științelor vieții și urmărește să ofere părților interesate cunoștințe necesare pentru o transpunere, cu succes, pe piață”, a explicat Magda Krakowiak, director al acceleratorului EIT Health Accelerator. 

Sursa foto: PR

Fonduri de până la 3 milioane de euro în capital prin coinvestiții transfrontaliere 

Scopul proiectului HICEE este de a crea ecosisteme de investiții durabile la început de drum, de a atrage investitori locali și internaționali, de a oferi sprijin pentru reducerea riscurilor și de a împărtăși, în mod activ, rezultatele de succes pentru a încuraja sprijinul continuu al investitorilor. 

Primele sale activități se vor desfășura în țările în care își au sediul partenerii, și anume Polonia, Ungaria, Slovacia și Slovenia. 

Citiți și un interviu pe tema: Teren fertil pentru ideile inovatoare din sănătate 

Cu toate acestea, oportunitățile sale de informare și de formare se vor extinde și în alte regiuni europene. Se preconizează că programul va dota cu noi metodologii cel puțin 10 organizații care ajută start-upurile, cum ar fi birourile de transfer tehnologic (OTS). De asemenea, acesta își propune să dezvolte alți 30 de formatori care pot avea un impact anual asupra a 150 de proiecte de inovare/start-upuri

Ghiduri importante pentru investitori 

Printre alte rezultate preconizate se numără verificarea a 25 de start-upuri din domeniul sănătății pentru a se asigura că sunt pregătite pentru investiții avansate pe piețele internaționale și pentru a atrage milioane de euro în co-investiții transfrontaliere. 

Manualele digitale de investiții și o carte albă privind politicile de investiții, publicate ca parte a misiunii proiectului de a împărtăși cunoștințe valoroase, vor servi drept ghiduri importante pentru investitori, contribuind la o comunitate mai bine informată și mai puternică.

HICEE se adresează OTC, universităților, investitorilor și inovatorilor și pune accentul pe colaborare pentru o inovare susținută în regiune. Programul urmărește să conecteze Fondul European de Investiții, cu agențiile regionale și naționale de inovare și cu factorii de decizie europeni pentru a crea un mediu care să favorizeze creșterea pe termen lung și să creeze legături vii și durabile între actorii din domeniul inovării din regiune și din afara acesteia. 

„Proiectul HICEE reprezintă un pas important în direcția cultivării unui ecosistem dinamic de inovare în Europa Centrală și de Est. Pentru a asigura adoptarea pe scară largă a rezultatelor proiectului, vom valorifica amploarea extinsă a EIT Health InnoStars și a programului său Regional Innovation Scheme (RIS), operațional în 13 alte regiuni modeste și moderate. Datorită angajamentului comun al părților interesate, al investitorilor și al inovatorilor, sunt optimist că programul va lăsa o amprentă durabilă în peisajul economic și în sectorul sănătății din regiune”, a adăugat Balazs Furjes, director general al EIT Health InnoStars. 

Pentru mai multe informații despre programul HICEE, vizitați Funding & tenders (europa.eu).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe