Newsflash
OPINII

Patru greșeli de diagnostic al tiraniei

de Dr. Vlad STROESCU - mar. 4 2022
Patru greșeli de diagnostic al tiraniei

În timp ce lumea întreagă urmărește războiul din Ucraina, există un interes crescut de a înţelege minţile și motivaţiile seniorilor războiului. Nu e doar simplă curiozitate.

Când ești martorul unui enorm potenţial violent pe cale de-a se realiza, cauţi frenetic logica evenimentelor. Și deși putem găsi multe explicaţii, niciuna nu poate justifica moral ceea ce se întâmplă. Ce logică posibilă putem găsi în ameninţarea nucleară, adică a extincţiei globale?

putim1

Pseudoexplicaţia cea mai la îndemână e nebunia. „Nebunia” e un concept paradoxal, inventat pentru a da un nume lucrurilor de neînţeles.
Din păcate, există o lamentabilă confuzie între noţiunea de „nebunie” și autentica suferinţă psihică.

Dacă Putin sau altcineva din aceeași ligă chiar suferă de vreo tulburare delirantă este o chestiune nu doar inutil de analizat, ci chiar dăunător de analizat. Majoritatea oamenilor care au o psihoză cronică nu sunt periculoși pentru societate, mai curând invers: societatea e agresivă cu ei.

Să pui nebunia războiului în aceeași categorie cu schizofrenia sau cu depresia psihotică duce la degradarea discursului public despre sănătatea mintală la un nivel antebelic (de pildă, într-un articol brașovean se deplângea mutarea „bolnavilor periculoși” într-o secţie din centrul orașului).

Alţii cred că am putea face profilaxia războiului și corupţiei făcând „teste psihiatrice” politicienilor înainte să ajungă la putere. Acest argument e cvadruplu eronat.

Prima eroare: un criteriu de diagnostic al tuturor bolilor psihice e afectarea funcţionării în viaţa de zi cu zi: cu alte cuvinte, un om aflat în prada unui delir rareori poate să păstreze un serviciu umil, darămite să aibă o carieră politică fulminantă.

A doua eroare: să faci din psihiatrie o instituţie de putere, cu care să segregăm funcţiile sociale, rol pe care psihiatria nici nu îl are, nici nu îl vrea. Rolul medicului e de a alina suferinţa, nu de a-i selecţiona pe cei potriviţi să aibă o funcţie publică. Iar dacă un om e prea bolnav pentru a lucra într-o funcţie publică, atunci rolul medicului e să îl ajute să facă faţă.

A treia eroare e cea de a crede că tirani de magnitudinea celor pe care îi vedem azi sunt încadrabili în criteriile populaţionale de diagnostic al tulburărilor psihice. Acești oameni au nevoie de propriile lor criterii, și le putem produce, căci patternuri există.

Dar nicio clipă – și asta e a patra eroare, și cea mai gravă – nu avem voie să credem că „boala tiranei” îl absolvă pe cel atins de ea de discernământul și responsabilitatea propriilor crime, așa cum o leziune cerebrală ar face-o.

Asta nu înseamnă că nu există o explicaţie psihopatologică a comportamentului tiranilor. Dar ea nu e una biomedicală. Ci psihosocială, antropologică, istorică. Poate că tiranii suferă de grave tulburări ale personalităţii, din domeniul sociopatiilor.

Dar asta nu înseamnă că ei sunt bolnavi și pot fi trataţi sau declaraţi „inapţi” la medicina muncii. Și pentru că tiranii cârmuiesc popoare întregi, nu înseamnă nici că noi înșine suntem scutiţi de mica noastră picătură de vină pentru existenţa lor.

Citiți și: Și n-a mai fost dimineaţă...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe