Osteopatia poate ajuta în reducerea inflamațiilor și durerilor accentuate, cu precădere în sezonul rece.
De ce se pot intensifică durerile articulare în sezonul rece? La această întrebare răspunde Cristian Carîp, specializat în domenii neconvenționale care permit o abordare globală și foarte personalizată a pacientului.
El are competențe acumulate și dezvoltate în domeniile de nutriție, osteopatie și medicină energetică chinezească, cu precădere în acupunctură. În lucrul cu pacienții, el abordează principii holistice care vizează atât sănătatea corporală, cât și pe cea psihică.
Apariția sau recidiva periodică a durerilor articulare, a limitărilor de mobilitate, dar și a inflamației care poate afecta țesuturile moi (mușchi, tendoane) sau organele interne este logică, în cadrul abordării energetice a fiziologiei, este de părere Cristian Carîp (foto mai jos), care lucrează ca specialist în nutriție, osteopatie și medicină energetică chinezească în cadrul unei clinici din capitală.
Umiditatea, scăderea temperaturii, vântul - specifice anotimpului rece - influențează fluxurile energetice, cu repercusiuni asupra structurilor neuro-musculo-scheletice, ca și asupra celor viscerale, toate vizate de practica osteopatică, spune acesta.
Justificarea fiziologică se află în cercul vicios de la originea majorității afecțiunilor psihosomatice: leziuni (inclusiv micro-leziuni sau chiar anomalii celulare) - inflamație - durere - spasm - limitare funcțională.
Așadar, prin repoziționarea corectă a segmentelor corporale, osteopatia este eficientă în reducerea durerii și a inflamației. Ea poate restabili fluxurile energetice normale. Stagnarea energiei este una dintre marile cauze de boală, conform preceptelor medicinei energetice, explică Cristian Carîp.
Considerând impactul psihic al suferinței și faptul că suferința/durerea poate destructura ciclurile biologice, începând cu cel somn-veghe, practica osteopatică poate aduce răspunsuri în fața unei palete mari de probleme: dureri cronice, în primul rând musculare și/sau articulare, cefalee (durerea de cap), rigidizarea articulațiilor cu limitarea mobilității.
În afara afecțiunilor reumatismale (inflamatorii sau degenerative), osteopatia este indicată la recuperarea în traumatologie, după chirurgie ortopedică, precum și în cazuri ce țin de chirurgia generală, inclusiv cea viscerală, adaugă Cristian Carîp (foto).
Practica osteopatiei fiind supusă controlului medical, specialistul osteopat trebuie să fie capabil de a interpreta datele medicale furnizate de pacient: examene biologice de sânge, radiografii sau alte rezultate de imagistică (CT, RMN, ecografie). Un specialist în osteopatie poate, de asemenea, evalua eventualele interacțiuni dintre practica sa și tratamentele medicale preexistente. Această competență și colaborarea cu medicul curant garantează siguranța gestului osteopatic.
Nu de puține ori, eliberarea unei tensiuni musculare, dispariția unei dureri sau simpla recentrare a atenției asupra schemei corporale permit o ameliorare a stării psihice, cu beneficii importante pentru pacient. Depresia, stresul, burnoutul, tulburările de somn pot fi mult atenuate prin combinația de practici din psihoterapie și osteopatie.
În ceea ce privește osteopatia, specialistul Cristian Carîp afirmă că ea nu se limitează la coloana vertebrală, ci se adresează tuturor structurilor neuro-musculo-scheletice (trunchi și membre).
Versiunile ei mai specializate aplică principiul de poziționare și libertate de mișcare la organele interne (osteopatia viscerală) și principiul libertății de circulație a lichidului cefalo-rahidian (osteopatia craniană) - lucru în măsură să influențeze serios psihicul pacientului.
Această practică a fost recunoscută ca metodă de tratament paramedical de Organizația Mondială a Sănătății, cu preluarea definiției corpului ca „unitate funcțională dinamică”, capabilă de „autocontrol și autoreglare”. Practica osteopatică a fost legalizată în numeroase țări, prima fiind Marea Britanie, în 1990.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/professional-osteopath-treating-client-shoulder-pain-2500713465
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe