Newsflash
OPINII

Studii clinice relevante pentru tratamentul COVID-19

de Dr. Alexandru Mischie - apr. 17 2020
Studii clinice relevante  pentru tratamentul COVID-19

Există în lume, la ora actuală, mai multe studii în derulare prin care se încearcă descoperirea unor medicamente eficiente împotriva COVID-19. Astăzi, redăm câteva dintre cele mai relevante.

 

schema 4

Oamenii de știinţă, societăţile mondiale de sănătate și sistemele naţionale de sănătate încearcă să refolosească anumite medicamente deja aprobate pentru alte boli și cunoscute a fi în mare măsură sigure, în loc să elaboreze medicamente noi, proces care poate dura mulţi ani.

O altă abordare este aceea de a testa molecule neaprobate care s-au comportat bine în studiile pe animale împotriva coronavirusurilor anterioare. Având în vedere acest lucru, următoarele terapii au fost selectate de majoritatea studiilor aflate în desfășurare în acest moment: medicamentul împotriva malariei (Clorochina/Hidroxiclorochina); o moleculă antivirală experimentală, Remdesivir; o combinaţie de două medicamente anti-HIV (Lopinavir și Ritonavir); un mesager al sistemului imunitar care combate virusurile [Interferon-beta (IFN-b)], precum și corticosteroizi în doze mici care vizează o modulare favorabilă a răspunsului imun (v. figură).

Medicamentele testate au în vedere toate fazele infecţiei, de la profilaxie la tratamentul pacienţilor grav bolnavi. Există, de asemenea, o nevoie urgentă de a-i proteja pe cei din domeniul sănătăţii împotriva acestui virus pandemic, deoarece se află în prima linie a bătăliei, iar prezenţa lor este crucială. Următoarele mega-studii au început acum câteva zile. În ceea ce urmează, ne vom referi la cele considerate mai promiţătoare.

Solidarity

Studiul a început la 20 martie 2020, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Acesta va include multe mii de pacienţi din zeci de ţări la nivel mondial și a fost conceput pentru a fi cât se poate de simplu.

Braţele de tratament sunt:

- Standard de îngrijire (braţ de control);

- Standard de îngrijire + Remdesivir;

- Standard de îngrijire + Lopinavir + Ritonavir;

- Standard de îngrijire + Lopinavir + Ritonavir + IFN-b;

- Standard de îngrijire + Hidroxiclorochină.

Dozele și medicamentele utilizate pot varia pentru fiecare ţară participantă. Unele sunt administrate sub formă de tablete zilnice, iar altele sub formă de injecţii zilnice. De exemplu, în Norvegia, studiul va evalua siguranţa și eficacitatea Hidroxiclorochinei, a Remdesivirului și standardul de îngrijire clasică la pacienţii adulţi spitalizaţi diagnosticaţi cu COVID-19. Dozele utilizate vor fi:

- Remdesivir intravenos 100 mg pe zi pe durata spitalizării, până la 10 zile. Se va administra o doză de 200 mg la includere;

- Hidroxiclorochina oral 600 mg la 2 ore ca doză de încărcare, urmată de 200 mg de 3 ori pe zi, în fiecare zi, timp de 10 zile.

Braţul canadian al studiului Solidarity va evalua Lopinavir/Ritonavir, comparativ cu îngrijirile standard și, în cele din urmă, va adăuga noi terapii pe măsură ce apar noi date (CATCO – Canadian Treatments for COVID-19).

Acest studiu va evalua bolnavii critici. Un alt studiu canadian  (CORIPREV-LR) preventiv va cerceta aceeași combinaţie de medicamente - Lopinavir 400 mg/Ritonavir 100 mg, de două ori pe zi, timp de 14 zile.

Tratamentul va fi iniţiat cât mai curând posibil (în 1-7 zile de la ultima expunere la virus), la pacienţii stabili și, ca măsură de prevenire, la cei aflaţi în contact strâns cu un pacient COVID-19.

Discovery

 Acest studiu este echivalentul studiului Solidarity efectuat în Europa. A început la 22 martie 2020 și este coordonat de INSERM în Franţa (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale), ca parte a unui consorţiu european. Include 3.200 de pacienţi europeni din Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia și Anglia.

Studiul Discovery include cinci braţe de tratament:

- Standard de îngrijire (braţ de control);

- Standard de îngrijire + Remdesivir
(200 mg doză de încărcare intravenoasă în ziua 1, urmată de o doză de întreţinere intravenoasă o dată pe zi de 100 mg, pe toată durata spitalizării, până la 10 zile de curs total);

- Standard de îngrijire + Lopinavir + Ritonavir (Lopinavir 400 mg/Ritonavir 100 mg, se va administra la fiecare 12 ore timp de 14 zile sub formă de comprimate). Pentru pacienţii care nu sunt în măsură să ia medicamente pe cale orală, se va administra aceeași doză sub formă de suspensie de 5 ml la fiecare 12 ore, timp de 14 zile, printr-un tub nazogastric preexistent sau nou plasat;

- Standard de îngrijire + Lopinavir + Ritonavir + Interferon-b. Lopinavir/Ritonavir se va administra ca mai sus. Interferon-b se va administra subcutanat, la doza de 44 µg pentru un total de 3 doze în 6 zile – ziua 1, ziua 3, ziua 6;

- Standard de îngrijire + Hidroxiclorochina. Hidroxiclorochina se va administra oral în doză de 400 mg de două ori pe zi, timp de o zi, urmată de 400 mg o dată pe zi, timp de 9 zile. Doza de încărcare de Hidroxiclorochină printr-un tub nazogastric va fi crescută la 600 mg de două ori pe zi timp de o zi, urmată de o doză de întreţinere de 400 mg o dată pe zi timp de 9 zile.

 Alocarea pacienţilor la diferitele modalităţi de tratament va fi randomizată, adică prin selecţie la întâmplare, însă pacienţii și medicii vor ști ce tratament este utilizat (acesta se numește proces deschis). Analiza eficacităţii și siguranţei tratamentului va fi evaluată la 15 zile de la includerea fiecărui pacient.

Recovery

Studiul este pilotat de NHS (National
Health System) din Marea Britanie și va avea cinci braţe (http://recoverytrial.net):

- Standard de îngrijire (braţ de control);

- Standard de îngrijire + Lopinavir + Ritonavir (Lopinavir 400mg/Ritonavir 100 mg pe cale orală „sau tub nazogastric”) la fiecare 12 ore, timp de 10 zile sau până la
externare);

- Standard de îngrijire + Interferon-b1a (soluţie nebulizată într-o doză de 6 MIU „milioane unităţi internaţionale”, o dată pe zi, timp de 10 zile sau până la externare);

- Standard de îngrijire + corticosteroid (Dexametazonă administrată ca preparat oral sau intravenos 6 mg o dată pe zi, timp de 10 zile sau până la externare. Este permisă trecerea între cele două căi de administrare în funcţie de circumstanţele clinice);

- Standard de îngrijire + Hidroxiclorochină (administrare orală, în total 10 zile, după cum urmează: doză iniţială 800 mg, 800 mg la +
6 ore, 400 mg la + 12 ore, 400 mg la + 24 ore, apoi 400 mg la fiecare 12 ore, timp de 9 zile).

Principalii parametri urmăriţi vor fi decesul în spital, numărul de externări și necesitatea ventilaţiei mecanice. Informaţii suplimentare cu privire la rezultatele pe termen lung pot fi colectate prin revizuirea documentelor medicale sau a legăturii la bazele de date medicale, cum ar fi cele administrate de NHS Digital și organizaţii echivalente din ţările defavorizate.

Există multe alte studii privind pandemia de COVID-19 și ele pot fi consultate pe pagina dedicată studiilor clinice www.clinicaltrials.gov (am găsit 187 de studii legate de un posibil tratament împotriva COVID-19).

Sperăm că vom avea răspunsuri rapide la această pandemie catastrofală. Între timp, măsurile actuale precum distanţarea socială, igiena și protecţia corespunzătoare sunt o necesitate atât pentru profesioniștii din sănătate, cât și pentru populaţia generală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe