Newsflash
ACTUALITATE

Numărul studiilor clinice din România „a crescut semnificativ”

de Cristina GHIOCA - mai 21 2025
Numărul studiilor clinice din România „a crescut semnificativ”

În prezent, în România, numărul pacienților care beneficiază de studii clinice este mai mult decât dublu, comparativ cu anul 2022, a subliniat. recent, ministrul Sănătății.

România ocupă o poziție de mijloc în clasamentul statelor din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește numărul de studii clinice desfășurate, înregistrând progrese notabile în ultimii ani în acest domeniu, au arătat participanții la reuniunea „Studiile clinice în România - educație și competitivitate”. 

 Evenimentul științific a avut loc, recent, la București, în cadrul Congresului aniversar al Academiei de Științe Medicale (ASM), care a marcat 90 de ani de la înființarea instituției. 

„Observăm deja o creștere semnificativă a numărului de studii clinice desfășurate în România, precum și a pacienților care beneficiază direct de acestea – mai mult decât dublu față de 2022. Este o evoluție care arată nu doar potențialul, ci și impactul potențial al acestui sector asupra sistemului de sănătate, asupra personalului medical și asupra economiei. Totodată, calitatea derulării acestor studii trebuie să rămână prioritară, dincolo de cifre”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Rolul important al comunității universitare

La rândul său, prof. dr. Doina Drăgănescu, președinta Comisiei Naționale de Bioetică din cadrul ASM, a subliniat competitivitatea cercetării clinice și importanța implicării mediului universitar în acest domeniu.

„Cercetarea clinică este competițională, dar în beneficiul omului bolnav, care are în acest fel posibilitatea de a fi  în contact direct cu terapii de ultimă generație și implicit ajutat să aibă acces la substanțe active revoluționare în domeniul medical. Specialiștii necesari în echipele de cercetare clinică au nevoie de formare continuă pe de o parte, de aceea prezența reprezentanților universităților la aceste dezbateri este esențială, pentru că pot ajuta concret prin programele educaționale pe care le propun. Cele două elemente aduse împreună pot aduce un progres constant în dezvoltarea studiilor clinice în țara noastră” , a punctat reprezentanta ASM. 

În acest context, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova a evidențiat potențialul României în domeniul studiilor clinice. „România dispune de un capital uman remarcabil, de o rețea de spitale clinice, de pacienți bine caracterizați epidemiologic și, mai ales, de un corp academic implicat și dornic să contribuie la progresul științific. Universitățile de medicină și farmacie sunt infrastructura vie a cercetării biomedicale. Ele formează resursa umană, dezvoltă laboratoare și centre de excelență, susțin etica și integritatea cercetării și construiesc punți între clinică și laborator”, a subliniat prof. dr. Ionuț Gheonea.

Inițiative în desfășurare

Reuniunea dedicată studiilor clinice a marcat și doi ani de la înființarea Hubului de Inovație în Sănătate, platforma care a inițiat demersul dedicat dezvoltării moderne a domeniului studiilor clinice în România. 

„Partenerii reuniți în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate au contribuit la repunerea României pe harta inovației clinice, prin numeroase acțiuni derulate din ultimii doi ani. Acestea includ Planul Strategic coordonat de ANMDMR și dezvoltat cu implicarea a peste 50 de reprezentanți activi pe această temă, (...) precum și eforturile începute deja pentru dezvoltarea unei platforme naționale în care pacienții să poată identifica studiile clinice în desfășurare în România”, a declarat Iulia Arif-Percă, Director Executiv al Asociației Local American Working Group (LAWG), organizație cu rol de membru fondator în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate.

Potrivit datelor cuprinse în sistemul european de informații privind studiile clinice, în luna mai, în România, erau în desfășurare 548 de studii în 337 de centre medicale din România, dintr-un total de 9143 de trialuri derulate în Europa. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe