Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

CMR poate sancţiona răspândirea de „fake news”

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 2 iulie 2021

Acum nu foarte mult timp, citeam în presă despre problema răspândirii unor „fake news” chiar de personalul medical. Poate CMR să sancţioneze astfel de fapte? Da, poate!

fakenewsChiar dacă libertatea de exprimare este un drept consacrat de Constituţie, este nevoie de echilibru: suntem în „stare de alertă”, există posibilitatea restrângerii unor drepturi fundamentale.

Impactul pe care profesioniștii din domeniul medical îl au atunci când răspândesc informaţii false este unul foarte puternic, așa încât organizaţia poate decide să sancţioneze comportamentele care afectează sănătatea publică.

Problema este și mai gravă atunci când se instigă la nerespectarea lor, în evaluarea sancţiunii putând fi luat în seamă și prejudiciul produs ca urmare a unei astfel de fapte. CMR are, de asemenea, sarcina de a elabora și adopta Statutul propriu, precum și Codul de deontologie medicală.

Fiecare profesie trebuie să aibă o serie de reglementări bine definite, astfel încât exercitarea activităţii membrilor din interiorul ei să fie una unitară. Statutul, de exemplu, cuprinde reguli privitoare la dobândirea calităţii de membru, drepturi și obligaţii, organele de conducere ale acestei instituţii și așa mai departe.

Pe de altă parte, Codul de deontologie medicală stabilește o serie de principii generale, informaţii legate de independenţa profesională a medicului și responsabilitatea acestuia, aspecte privitoare la secretul medical și așa mai departe. Fiecare abatere de la normele stipulate în Codul de deontologie medicală poate fi sancţionată de CMR.

Rolul acestei instituţii în viaţa medicilor este unul foarte important. Organizaţia nu doar sancţionează faptele care sunt împotriva conduitei impuse, ci și apără acei profesioniști ai medicinei care sunt în situaţii dificile și ale căror drepturi nu sunt respectate de alte organisme, instituţii ori autorităţi.

Etichete: sanctiuni cmr CMR fake news reglementari Constitutie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.