Newsflash
OPINII

Avem nevoie de garanţii

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 11 2022
Avem nevoie de garanţii

Frica medicinei în secolul XXI este, mai mult decât moartea pacientului, litigaţia. Procesul. Tribunalele. Osânda. În faţa lor ne trebuie garanţii.

shutterstock_1675333867Colegiul Medicilor din România a lansat, recent, o adevărată provocare. Nu doar că spargem tabuul erorilor medicale, dar ne propunem (și) să regândim sistemul de raportare a lor astfel încât, în perspectivă, să învăţăm din greșeli, iar practica profesională să câștige în eficienţă.
E un deziderat fantastic.

Tatăl meu spunea, pe vremuri, o vorbă al cărei sens nici că l-am înţeles foarte bine, nici că avea foarte mult sens (privind în retrospectivă): greșeala recunoscută e pe jumătate iertată! Așa spunea. Pentru mine, oricum predispus cu greu cerutului (de iertare), jumătatea respectivă părea destul de atractivă. Cel puţin o dată i-am adus aminte de asta.

De-ar fi la fel și-n alte locuri. Dar adevărul e că în România suferim deja de multă vreme de impunitate, când și când întreruptă de veritabile lapidări. Dintr-o extremă picăm într-alta. Iar impunitatea naște forme de complicitate, dar și delaţiune. Viziunea CMR, astăzi, e cu adevărat temerară, măcar că unii ar putea-o vedea naivă.

Ce lipsește, totuși, ca acest demers să aibă minime șanse de succes? Răspunsul adecvat este: garanţii. Medicului practician în România îi lipsesc garanţiile. Prins în arborele stufos al camarilei administrative sau deposedat de orice minimă reputaţie până la nivelul „prestatorului de servicii”, medicul român resimte nesiguranţă și anomie.

Știe că plătește o poliţă de malpraxis din motive mai degrabă formale, contribuie anual cu o taxă (modică) la Colegiu mai mult pentru perpetuarea licenţei, dar altfel e profund vulnerabil.

Din această vulnerabilitate se naște căutarea afilierii, iar din căutarea afilierii apare impunitatea, de fapt. Din sentimentul de castă, și reforma morală a conștiinţei. Sunt cazuri în care medici cu anumită reputaţie au fost trecuţi prin fulgi și catran într-un context oarecare.

Fără a generaliza, să-i iei pe toţi, procrustean, la metru și-apoi să-i împarţi, parafrazând poetul, în tâlhari sau nebuni, n-a servit deloc scopului (poate nobil, cu siguranţă legal) de-a mai primeni ograda.

Frica medicinei în secolul XXI este, mai mult decât moartea pacientului, litigaţia. Procesul. Tribunalele. Osânda. În faţa lor ne trebuie garanţii. Un spaţiu de sănătate de unde să înceapă o conversaţie privind diferenţa dintre greșeală, eroare, respectiv malpraxis medical. După care poate vom progresa.

Citiți și: Topul sperieturilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe