Newsflash
OPINII

Topul sperieturilor

de Dr. Vlad STROESCU - nov. 4 2022
Topul sperieturilor

Pentru că tocmai am trecut de Halloween, festivitate care, dacă are vreun rol, e acela de a ne privi temerile cele mai adânci în faţă și de a le ridiculiza puţin, m-am gândit că e momentul potrivit să mă întreb și eu care sunt strigoii, vampirii și vrăjitoarele profesiei noastre, cu alte cuvinte, ce ne sperie mai mult, ca medici.

Pot, desigur, să vorbesc doar pentru mine. Cea mai mare sperietură e greșeala prin neglijenţă. Vieţile oamenilor sunt complicate și diavolul se ascunde uneori în detalii imperceptibile. Rolul medicului e acela de a degaja imaginea de ansamblu din bogăţia de detalii, dar dacă ratezi unul extrem de important? Dacă uit, în cazul unui pacient depresiv, să fac un istoric familial cât mai complet pentru a decela o eventuală tulburare bipolară? Întrucât timpul nostru e mereu prea puţin, nu putem scăpa de groaza asta niciodată. Vom trăi cu ea pe umăr de-a lungul întregii cariere. 

doctor

Apoi, mi-e rușine să o spun, am și temerea zilei de mâine. Asta e o sperietură pe care un medic, ca să își poată face treaba cum se cuvine, nu ar trebui să o aibă. Când am crescut, ca medic, salariile erau extrem de mici și compromisurile morale erau multe. Acum lucrurile s-au schimbat, dar, mai ales pentru cei dintre noi care lucrează în privat, ele nu sunt deloc sigure. Sub masca „profesiei liberale” se ascunde o precaritate a drepturilor noastre civile. Mulţi dintre noi nu prea știm dacă vom avea o pensie decentă și plănuim să muncim, dacă om putea, până la exitus.

Pe locul trei e vrăjitoarea perfidă a temerii de impostură. Suntem cu adevărat vrednici de încrederea pe care atâţia oameni o pun în noi? Cine sunt eu să am acces atât de intim la suferinţele și răscrucile vieţilor pacienţilor mei? Dacă sunt apreciat, nu cumva totul e o imensă neînţelegere și în curând toată lumea își va da seama că sunt, de fapt, un ignorant ca oricare altul? Eu cred că o doză mică din sindromul impostorului prinde bine, dacă alternativa e să fim pătrunși de propria noastră importanţă și să ne credem semizei. Dar adesea e un dans complicat să găsești linia de echilibru dintre a-ţi ști limitele și a-ţi pierde curajul.

În fine, urmează un întreg cortegiu de sperieturi de filme de groază: ce lume lăsăm copiilor noștri?; ce-mi va aduce bătrâneţea?; sunt încă sănătos mintal?; cum pot evita epuizarea, burnoutul, care e mereu la doi pași de noi toţi, dragi colegi?; cum gestionăm hidra social-media?; cum rămânem neutri într-o societate în care și cel mai natural gest de bine e politizat?; dacă voi cădea de pe bicicletă?; dacă nu mă voi face înţeles?

Cu toţii tragem după noi, nu doar de Halloween, un carnaval întreg de temeri. Le păstorim cum putem, le ţinem la distanţă, cum putem. Care sunt ale dumneavoastră?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe