Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Poluarea atmosferică a provocat 135 de milioane de decese premature între anii 1980 și 2020

de Magdalena Tănăsescu - iun. 11 2024
Poluarea atmosferică a provocat 135 de milioane de decese premature între anii 1980 și 2020

Aproximativ 135 de milioane de decese premature s-au produs la nivel mondial între anii 1980 şi 2020, motivul principal fiind poluarea aerului, cauzată de emisiile umane sau de alte surse, cum ar fi incendiile de pădure.

Potrivit unui studiu realizat de o universitate din Singapore și publicat de revista Environment Internationalfenomene meteorologice precum El Nino şi dipolul Oceanului Indian au agravat efectele poluanţilor, prin creşterea concentraţiei acestora în aer.

Experții Universității Tehnologice Nanyang (NTU) din Singapore pun de fapt accent pe problema particulelor fine. Concret, particulele fine PM2,5 (cu un diametru mai mic de 2,5 microni) sunt dăunătoare pentru sănătatea umană în caz de inhalare, deoarece sunt suficient de mici pentru a ajunge în sistemul sangvin. Ele provin de la vehicule şi de la emisiile industriale, precum şi din surse naturale, cum ar fi incendiile sau furtunile de praf.

Studiul, preluat de Agerpres, a constatat că aceste persoane au murit mai devreme decât speranţa de viaţă obişnuită, din cauza unor boli care ar fi putut fi tratate sau evitate, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli cardiace şi pulmonare şi cancere.

Asia are cel mai mare număr de decese premature atribuibile poluării cu PM2,5, cu peste 98 de milioane de morţi, în principal în China şi în India. La rândul lor, state precum Pakistan, Bangladesh, Indonezia şi Japonia au, de asemenea, un număr mare de decese premature, între două şi cinci milioane.

„Descoperirile noastre arată că schimbările climatice pot agrava poluarea aerului...Atunci când au loc anumite evenimente climatice, cum ar fi El Nino, nivelurile de poluare pot creşte, ceea ce înseamnă că mai multe persoane pot muri prematur din cauza poluării cu PM2,5”, a spus Steve Yim, profesor asociat la Şcoala asiatică de mediu de la NTU, care a condus studiul. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe