Newsflash
Internaționale

OMS, despre riscul de gripă aviară la oameni: trebuie să fim pregătiţi

de Dorina Novac - feb. 9 2023
OMS, despre riscul de gripă aviară la oameni: trebuie să fim pregătiţi

Răspândirea recentă la mamifere a gripei H5N1 – cunoscută în mod obişnuit ca gripa aviară – trebuie să fie monitorizată, dar riscul pentru oameni rămâne scăzut, a indicat OMS.

gripa aviara

„H5N1 s-a răspândit printre păsările de curte şi sălbatice de 25 de ani, (...) dar informaţii recente de infecţii la nurcă, vidre şi lei de mare trebuie monitorizate îndeaproape”, a explicat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citește și: Primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8 la oameni, depistate în Rusia

El a menţionat că riscul pentru oameni a rămas scăzut, cazurile umane fiind rare de când tulpina gripei a apărut în 1996, scrie Agerpres.

„Dar nu putem presupune ca aşa va rămâne şi trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare a status quo-ului”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta a precizat că oamenii au fost sfătuiţi să nu atingă animale sălbatice bolnave sau moarte şi în schimb să raporteze astfel de cazuri autorităţilor locale şi naţionale, care monitorizează situaţia.

OMS a recomandat, de asemenea, consolidarea supravegherii în locuri în care oamenii şi animalele interacţionează.

„OMS continuă, de asemenea, să coopereze cu producătorii pentru a se asigura că, dacă este nevoie, vor fi asigurate vaccinuri şi antivirale pentru uz global”, a adăugat directorul OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe