Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că a suspendat temporar studiile clinice axate pe hidroxiclorochină, ca potențial tratament pentru COVID-19, ca măsură de precauție.
Potrivit medicalxpress.com, decizia a venit după ce săptămâna trecută a fost publicat un studiu în revista „The Lancet” care a indicat că folosirea acestui medicament la pacienții cu COVID-19 ar putea crește riscul lor de deces, a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă online.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că Grupul Executiv de cercetători din așa-numitul trial SOLIDARITY, în care sute de spitale din mai multe țări au înrolat pacienți pentru a testa mai multe tratamente posibile pentru infecția cu noul coronavirus, a suspendat trialurile clinice care foloseau acest medicamente (hidroxiclorochină) ca măsură de precauție.
„Grupul Executiv a implementat o pauză temporară a brațului despre hidroxiclorochină din trialul Solidarity, în timp ce datele sunt revizuite de Data Safety Monitoring Board (un board de monitorizare a siguranței medicamentelor – n. red.)”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
El a mai spus, însă, că celelalte brațe ale trialului clinic continuă.
Studiul din revista a arătat că atât hidroxiclorochina, cât și clorochina pot produce efecte adverse cu potențial grav, îndeosebi aritmii. Și totodată potrivit datelor din „The Lancet”, niciunul dintre medicamente nu a adus beneficii pacienților cu COVID-19 spitalizați. Oamenii de știință au analizat dosarele medicale a 996.000 de pacienți din sute de spitale.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai subliniat luni că cele două medicamente „sunt acceptate, în general, ca fiind sigure pentru utilizarea la pacienții cu boli autoimune sau malarie”.
Un alt expert din cadrul OMS a mai declarat la briefingul de luni că trialul Solidarity a analizat doar efectele hidroxiclorochinei și nu și pe cele ale clorochinei. Decizia de a suspenda înrolarea pentru trialurile care folosesc hidroxiclorochina a fost „o măsură temporară”.
Sursa foto: Facebook
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe