Newsflash
Știri

50.000 de cutii de molnupiravir pentru tratarea COVID au ajuns în România

de Dorina Novac - feb. 1 2022
50.000 de cutii de molnupiravir pentru tratarea COVID au ajuns în România

MSD a furnizat în România primele 50.000 de cutii de molnupiravir, un medicament antiviral cu administrare orală indicat pentru tratamentul COVID.

Medicamentul este indicat adulților care nu necesită oxigenoterapie suplimentară și care prezintă risc crescut de progresie spre o formă severă de boală.

MSD (Merck Sharp & Dohme) furnizează la cerere acest medicament aflat în procedură de evaluare în vederea autorizării de către Agenția Europeană a Medicamentului, ca urmare a eliberării unei Autorizații privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România unui distribuitor local, cu care Ministerul Sănătății a încheiat un contract pentru livrarea acestuia.

molnupiravir

Molnupiravir este inclus în Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 încă din decembrie 2021, datele existente susținând beneficiul în cazul administrării precoce, în primele cinci zile de boală, la pacienți care au factori de risc pentru evoluție severă, fiind redus semnificativ riscul de agravare și de deces.

„Prin asigurarea accesului pacienților din România la Molnupiravir, ne bucurăm să contribuim la eforturile depuse de toți cei implicați în implementarea strategiei de combatere a pandemiei, autorități și profesioniști din domeniul medical deopotrivă, întrucât este nevoie urgentă de tratamente care administrate timpuriu pot reduce semnificativ riscul de agravare și de deces. Molnupiravir, medicamentul antiviral oral considerat un mijloc terapeutic promițător împotriva COVID-19 de către Comisia Europeană, este în prezent o intervenție cheie, contribuind la reducerea poverii pandemiei COVID-19 asupra sistemului de sănătate. Cu siguranță, va continua să aducă aceleași beneficii pe măsură ce ne îndreptăm spre o fază endemică a COVID-19”, a precizat Kostas Papagiannis, managing director MSD România.

Molnupiravir, prin Autorizația privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de ANMDMR, este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.

Conform informării Ministerului Sănătății privind tratamentele antivirale, molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și cât și în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.

„Eficacitatea și siguranța clinică a Molnupiravir au fost evaluate în studiul clinic de fază 3 MOVe-OUT la pacienți adulți nespitalizați cu COVID-19 confirmat prin teste de laborator, care prezentau cel puțin un factor de risc pentru progresia către forma severă COVID-19 (vârsta de 60 ani sau mai mult, diabet zaharat, obezitate [IMC > 30], afecțiuni renale cronice, afecțiuni cardiace grave, boală pulmonară obstructivă cronică sau cancer activ)”, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, Molnupiravir este în curs de evaluare în studiul MOVe-AHEAD, pentru profilaxia post-expunere la COVID-19. Acest studiul se desfășoară și în România, în 8 centre din București, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, și înrolează persoane care locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient diagnosticat cu COVID-19, cu confirmare în laborator a infecţiei și care prezintă simptome.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe