Newsflash
Internaționale

Nou iSGLT pentru insuficienţa cardiacă

de Dr. Mariana MINEA - iun. 2 2023
Nou iSGLT pentru insuficienţa cardiacă

Medicamentul a redus cu 33% riscul total de deces prin cauză cardiovasculară, de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă și de prezentări de urgenţă la spital pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă, dar și pentru cei cu alte boli.

Un nou medicament inhibitor al cotransportorului de sodiu-glucoză (iSGLT) a primit aprobarea din partea FDA pentru utilizare la pacienţii cu insuficienţă cardiacă. Este vorba despre sotaglifozin, inhibitor dual, care  acţionează asupra proteinelor SGLT1 și SGLT2. Medicamentul a redus cu 33% riscul total de deces prin cauză cardiovasculară, de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă și de prezentări de urgenţă la spital pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă (IC), precum și pentru cei cu diabet zaharat, boală cronică de rinichi și alţi factori de risc cardiovascular.

 Sotaglifozin este recomandat atât pacienţilor cu fracţie de ejecţie păstrată, cât și celor cu fracţie de ejecţie scăzută, cu sau fără diabet zaharat. Aprobarea s-a bazat pe două studii de fază 3 randomizate, dublu-orb, controlate prin placebo, realizate în rândul pacienţilor cu IC sau la risc de IC. SOLOIST-WHF și SCORED au inclus împreună 12.000 de pacienţi. 

În 2022, clasa inhibitorilor de SGLT a fost recomandată ca primă linie de tratament pentru insuficienţa cardiacă de American Heart Association, American College of Cardiology și Heart Failure Society of America. Potrivit declaraţiei de consens din 2023 a Colegiului American de Cardiologie, tratamentul cu iSGLT2 trebuie iniţiat la toţi pacienţii cu IC cu fracţie de ejecţie păstrată care sunt stabili în decursul spitalizării și nu au contraindicaţii. Din clasa inhibitorilor cotransportorului de sodiu-glucoză mai fac parte și sunt aprobate dapaglifozin și empaglifozin, care sunt iSGLT2. Proteinele SGLT2 sunt prezente în rinichi, iar proteinele SGLT1 – în intestinul subţire, având rol în reabsorbţia glucozei.
 


Notă autor:

Sursă: https://www.medscape.com/viewarticle/992518

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe