American College of Rheumatology a publicat anul acesta noi recomandări privind conduita terapeutică a gutei.
Guta este o afecţiune inflamatorie indusă prin depunerea de microcristale de monourat monosodic în una sau mai multe articulaţii. American College of Rheumatology recomandă iniţierea terapiei farmacologice pentru corectarea nivelului de acid uric în cazul pacienţilor cu tablou clinic sugestiv (cel puţin un tof gutos), cu modificări radiologice sau cu episoade simptomatice frecvente (minimum două episoade anual). Acest tratament se va iniţia cu prudenţă în cazul pacienţilor cu boală cronică de rinichi (BCR stadiul ≥3), al celor care au urolitiază sau o concentraţie serică a nivelului de acid uric mai mare de 9 mg/dl.
Tratamentul de primă intenţie preferat este alopurinolul, inclusiv în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală cronică, formă moderată până la severă (BCR stadiul ≥3). Este puternic recomandată începerea tratamentului cu alopurinol sau febuxostat, și nu cu probenecid, în cazul pacienţilor cu BCR stadiul ≥3. Este puternic contraindicată alegerea pegloticazei ca tratament de primă linie. De asemenea, este puternic recomandată începerea tratamentului cu doze mici de alopurinol (≤100 mg/zi, mai mici în cazul pacienţilor cu BCR) sau de febuxostat (≤40 mg/zi) și titrarea ulterioară a dozei. Pentru toţi pacienţii care primesc tratament hipouricemiant, se recomandă atingerea și păstrarea unui nivel seric-ţintă de acid uric <6 mg/dl. Treat-to-target reprezintă o strategie de management terapeutic ce presupune titrarea dozei în funcţie de nivelul seric al acidului uric, pentru a obţine și menţine nivelul-ţintă.
Conform noului ghid, este puternic recomandată administrarea concomitentă a tratamentului antiinflamator profilactic (ex.: colchicina, AINS, prednisone/prednisolon). Acest tratament se va administra timp de minimum trei-șase luni, cu monitorizarea pacientului.
Se recomandă prudenţă în ceea ce privește iniţierea tratamentului hipouricemiant în decursul unui puseu de gută. În aceste pusee sunt recomandate ca tratament de primă linie colchicina, AINS sau glucocorticoizi (cu administrare orală, intraarticulară sau intramusculară), în locul administrării inhibitorilor de interleukină-1 sau a hormonului adrenocorticotropic (ACTH). Atunci când este aleasă colchicina, se recomandă administrarea ei în doze mici, acestea având eficacitate similară și cu un risc mai mic de reacţii adverse.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe