Newsflash
Internaționale

Muzica și potențialul ei în tratarea anumitor pacienți

de Florentina Ionescu - iul. 22 2022
Muzica și potențialul ei în tratarea anumitor pacienți

Un studiu recent arată că muzica ar avea un potențial promițător în ceea ce privește încetinirea evoluției demenței.

Specialiștii au observat că opt săptămâni în care persoanele au ascultat zilnic muzică și s-au concentrat asupra ei s-au dovedit a le îmbunătăți conexiunile în mai multe regiuni ale creierului, scrie newatlas.com.

În ultimii ani, pe internet au apărut filmulețe ce scot în evidență modul uimitor în care muzica poate „trezi” la viață căi neuronale „adormite” în rândul subiecților vârstnici care sunt diagnosticați cu forme grave de demență. 

Factori-cheie pentru sănătatea creierului 

muzica studiu creier
Fotografie de la cottonbro: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/muzica-vedere-laterala-in-interior-senior-8859395/

 

Și chiar dacă terapia prin muzică este acum o practică frecventă în centrele de îngrijire pentru bătrâni, prea puține cercetări s-au axat pe mecanismele neuronale din spatele acestui fenomen și, mai precis, asupra căruit tip de muzică ar putea optiiza potențialele beneficii asupra creierului, arată sursa menționată. 

Conceptul neuroplasticității și menținerea sănătății mintale 

Un studiu nou, condus de Psyche Loui de la un laborator din cadrul Universității Northeastern (Music Imaging and Neural Dynamics Lab), a stabilit că trebuie identificate răspunsurile la două întrebări specifice în ceea ce privește acest fenomen incredibil declanșat de ascultarea muzicii.

Prima întrebare: cum poate să influențeze un program controlat de terapie prin muzică, cu durata de opt săptămâni, activitatea și conectivitatea dintre cel care ascultă și zonele creierului responsabile de răsplată?

A doua întrebare este: sunt efectele benefice ale muzicii amplificate atunci când muzica este selectată de persoană? Această întrebare a fost concepută în direcția melodiilor sau cântecelor care au o semnificație aparte pentru persoana care le ascultă. 

Pentru a investiga răspunsurile la aceste ipoteze, echipa de cercetători a recrutat o cohortă mică de adulți vârstnici sănătoși din punct de vedere cognitiv. În completare cu un terapeut specializat în muzică, fiecare voluntar a creat două playlisturi de muzică – unul pentru „energizare” și al doilea pentru „relaxare”.

Persoanele din cohortă au fost rugate să asculte muzică din playlisturile ce conțineau muzica selectată de ele preț de o oră în fiecare zi, pe parcursul a opt săptămâni. Experiența de o oră de ascultare a muzicii a fost concepută pentru a fi cât mai concentrată, astfel că fiecare participant a fost rugat să fie atent la starea sa dispoziție, la emoții și la amintirile pe care le avea în timp ce își asculta muzica din playlisturi.

La începutul și la sfârșitul studiului, fiecare participant a fost supus unei investigații prin imagistică medicală la nivelul creierului, în timpul testului ascultând 24 de fragmente audio diferite. Șase dintre acele fișiere erau selectate de fiecare participant, în vreme ce restul fragmentelor auio erau alte melodii din diferite genuri muzicale, alese de cercetători.

Psyche Loui, care a condus studiul, a explicat pentru New Atlas modul în care rezultatele echipei ei au scos la iveală că intervenția de opt săptămâni dedicate ascultării muzicii a rezultat în sporirea conectivității în mai multe regiuni esențiale ale creierului.

Oamnii de știință au observat că rețeaua neuronală dreaptă, care include regiuni ale creierului care sunt importante pentru atenție și pentru alte funcții, a devenit mai precisă în reprezentarea muzicii după această intervenție, a explicat Psyche Loui.

Potrivit acesteia, studiul acesta reprezintă prima dată în care o intervenție bazată pe muzică a cauzat îmbunătățiri longitudinale în conectivitatea între acele rețele ale creierului. Din perspectivă clinică, aceste rezultate sunt deosebit de îmbucurătoare, pentru că o conectivitate scăzută și o activitate scăzută în cortexul prefrontal au fost observate în numeroase boli neurodegenerative, precum și în boli psihiatrice, cum ar fi schizofrenia și depresia.

O concluzie interesantă extrasă din acest studiu este că nu poate fi vorba de o strategie general valabilă în terapia prin muzică, a subliniat Psyche Loui. Așa că ascultarea muzicii care ne place este importantă, dar întrebarea la care nu poate răspunde cu exactitate acest studiu este cât de eficientă, din punct de vedere clinic, poate fi terapia prin muzică ca tratament pentru pacienții cu demență. Mai multe detalii despre acest studiu găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe