Newsflash
ACTUALITATE Știri

A început o nouă ediție a campaniei „Soare fără pete”

de Florentina Ionescu - mai 26 2023
A început o nouă ediție a campaniei „Soare fără pete”

Asociația OncoPacienților „Phoenix” din București se implică și vara aceasta într-o nouă ediție a campaniei „Soare fără pete”, menite să tragă un semnal de alarmă în privința cancerului de piele.

Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix (în imagine, în centru)


Săptămâna aceasta, mai exact, în 24 mai, a început ediția a șaptea a campaniei de prevenire a cancerului de piele „Soare Fără Pete”. Așadar, miercuri, echipa Asociației OncoPacienților Phoenix s-a aflat în acțiunea de screening dermatoscopic gratuit și a mers la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti, unde a împărțit flyere studenților. 

Medici voluntari au efectuat, cu dermatoscopul, controlul petelor și alunițelor la studenți, cadre didactice, dar și la oncopacienți, se arată pe pagina de Facebook a asociației de pacienți menționate. 

„Nu am fi reușit fără sprijinul susținut al echipei universității căreia îi mulțumim. De asemenea, mulțumim și doamnelor doctor Alice Brinzea și Irina Batir-JIpa, dar și celorlalți voluntari care ne-au fost alături”, au transmis reprezentanții Asociației OncoPacienților Phoenix pe o rețea socială

Studenții au aflat mai multe despre regula ABCDE 

Concret, în cadrul zilei dedicate studenților de la USAMV, voluntarii implicați în campania „Soare Fără Pete” au distribuit materiale informative cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE. 

Pe lângă aceste flyere oferite gratuit, Ioana Cristea (președinta Asociației OncoPacienților Phoenix), prin puterea exemplului, le-a prezentat studenților importanța autoexaminării petelor și a alunițelor. 

Examinarea petelor și a nevilor pigmentari este importantă atât pentru studenți, cât și pentru familiile lor, au ținut să precizeze voluntarii. Această educație le-a stârnit interesul, spun reprezentanții asociației, care vor ca tinerii „să conștientizeze faptul că, la primul semn, trebuie să meargă urgent la medic”. 

Reamintim că „Soare fără pete” este o campanie organizată de Asociația OncoPacienților Phoenix, dedicată prevenției cancerelor de piele. În cadrul campaniei au loc investigații gratuite ale alunițelor și petelor de pe piele, cu dermatoscopul, efectuate de medici voluntari. 

Mai, luna dedicată conștientizării cancerelor de piele 

„În mai marcăm luna cancerelor de piele și aceasta este o ocazie de a putea atenționa încă o dată asupra faptului că, de fapt, cancerul nu așteaptă!”, a declarat Ioana Cristea pentru „Viața Medicală”. 

Aceasta este una dintre concluziile trase de ea în urma experienței acumulate de-a lungul a șapte ediții de campanie de prevenire cancere de piele „Soare Fără Pete”. 

„Prin intermediul Asociației OncoPacienților PHOENIX pe care o reprezint ca președinte fondator, am avut inițiativa campaniei «Soare Fără Pete» încă din 2016 și ne dorim s-o dezvoltăm în viitor. În cadrul acesteia am desfășurat multe acțiuni în care în prim plan este melanomul, cel mai de temut dintre cancerele de piele”, a adăugat Ioana Cristea. 

Detalii despre campania „Soare fără pete” sunt postate la intervale regulate pe pagina de Facebook a asociației, așa că dacă doriți mai multe informații, o puteți urmări la această adresă

Acțiuni desfășurate în toți acești ani

Dintre cele mai importante acțiuni desfășurate, până acum, de Asociația OncoPacienților PHOENIX, Ioana Cristea a menționat pentru „Viața Medicală”:

1. Conștientizare, informare și educare prin evenimente – „Astfel am marcat, anual cu câteva excepții, Mai - Luna cancerelor de piele - în care medici dermatologi și oncologici renumiți au prezentat materiale privind atât importanța protecției solare cât și screeningul și tratamentul oncologic inovator privind în principal melanomul”, a subliniat președintele fondator. 

2. Informare prin distribuire de materiale (acțiune continuă, care durează de la lansarea campaniei din 2016 și până în prezent) - prin care voluntarii asociației distribuie materiale informative despre autoexaminarea petelor și alunițelor prin regula ABCDE cu oglinda, care are ca obiect un prim screening al melanomului. 

3. Oferire, anual, în luna mai, de pachete cu creme de protecție solară, dar și medicamentoase, unor sute de pacienți cu cancere de piele internați în secțiile aferente și radioterapie din Institutul Oncologic București, cu ajutorul sponsorilor asociației.

4. Organizare de sesiuni de dermatoscopii gratuite în sezonul estival: „Din 2016 până în prezent (cu excepția anilor pandemici) am efectuat, anual sute de dermatoscopii gratuite la persoane interesate, în special pe plaja hotelului Tomis din Mamaia, la Universitate de Științe Agricole și Medicină Veterinară București(Agronomie) și la Palatul Național al Copiilor”, spune Ioana Cristea. 

Astfel, președintele fondator al asociației mărturisește că are numeroase motive de bucurie: 

„Am oferit, în totalitate inclusiv în acest an, aproape 100.000 (peste 10.000 pean) de flyere cu regula de autoexaminare ABCDE, atât pacienților cu alte cancere decât cele de piele, cât și publicului larg interesat. Iar evenimentele cu informarea au ajuns la milioane de vizionări pe internet.” 

Dermatoscopiile gratuite efectuate de medici în cadrul campaniilor de informare și de conștientizare desfășurate de această organizație de pacienți au depășit 1.000 de beneficiari. De asemenea, și numărul total al pachetelor oferite pacienților oncologici. 

„Am desfășurat acțiunile în locații cu mulți potențiali beneficiari, din București și Constanța, în centre medicale cum ar fi Institutul Oncologic București și alte secții oncologice, spitale, policlinici, farmacii, dar și în afara lor, precum Palatul Național al Copiilor, «Casa de Cultură Friedrich Schiller» / Piața Universității, Facultatea de Agronomie, Faleza Mamaia” și altele”, a detaliat Ioana Cristea. 

În încheiere, președintele fondator invită publicul să urmărească asociația și pe Facebook, „pentru a ne putea fi alături în acțiunile organizate și în această vară, în București și pe litoral”. 

„Toate acțiunile noastre au ca principal scop final îndemnarea și convingerea publicului larg în vederea mersului regulat, chiar anual, la control la un medic specialist - prin conștientizare, informare, educare, screening și alte acțiuni.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe