Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ce efecte poate avea expunerea bruscă la soare

de Florentina Ionescu - iun. 2 2023
Ce efecte poate avea expunerea bruscă la soare

Minivacanța de Rusalii se prefigurează a fi și prima ieșire la mare din această vară pentru mulți dintre români. Tocmai de aceea este bine să ne protejăm pielea de razele soarelui.

Pentru o bună parte dintre români, expunerea bruscă la soare, cum ar fi petrecerea unui weekend la mare, poate cauza arsuri și iritații la nivelul pielii, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Deși o minivacanță este o ocazie minunată de a ne îmbunătăți starea de spirit și de a petrece timp de calitate alături de familie și prieteni, trebuie să fim atenți la modul în care ne protejăm pielea în fața soarelui puternic. Astfel, petrecerea unui weekend la mare în care „luăm tot soarele” poate provoca o serie de efecte neplăcute, cu impact în viitor. 

Pentru cei care vor să se bucure de soare zilele acestea, medicii dermatologi recomandă o protecție suplimentară a pielii. În mod normal, pielea ar trebui expusă la soare doar dimineața devreme și după-amiaza târziu, atunci când cantitatea de radiații ultraviolete (UV) este redusă. Astfel scade semnificativ riscul ca pielea noastră să fie agresată de razele puternice ale soarelui din timpul orelor amiezii. 

„Prin expunerea controlată de scurtă durată la soare pielea nu va fi agresată de radiațiile UV. În mod reactiv expunerii la soare, producția de melanină va crește, ceea ce va oferi o protecție naturală în fața soarelui, reducând riscul de arsuri solare. Cu toate acestea, este important să reținem că această protecție naturală nu ne salvează de o arsură, nu este suficientă pentru a preveni toate tipurile de daune cauzate de lumina UV și nu poate preveni cancerul de piele. Totodată, este important să înțelegem că persoanele cu pielea deschisă nu se pot proteja de radiațiile UV pentru perioade lungi de timp. La persoanele cu fototip cutanat de tip I sau II, radiațiile UV pot deveni dăunătoare după aproximativ 5 până la 10 minute de expunere. Așadar, este esențial să fim conștienți de tipul de piele pe care-l avem și să ne protejăm corespunzător de soare”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer. 

Aceasta adaugă că peste 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt rezultatul expunerii excesive si necontrolate la soare. 

Persoanele cu piele albă, cu fototip I și II, adică cele cu ochi de culoare deschisă, păr blond și piele albă, sunt mai expuse riscului de arsură solară, deoarece pielea lor conține mai puțină melanină, care are rolul de a o proteja. 

Doar cinci arsuri severe pe parcursul vieții pot dubla riscul de a dezvolta cancer de piele în perioada maturității. Daunele cauzate de expunerea la lumină sunt ireversibile și se acumulează de-a lungul timpului, explicând astfel apariția bolii chiar și după o perioadă în care pielea nu a fost expusă la soare.

Pentru a evita daunele cauzate de expunerea excesivă la soare, dr. Mihaela Leventer recomandă să folosim măsuri de protecție adecvate. Acestea includ utilizarea cremei cu factor de protecție solară (SPF), purtarea de haine protectoare și ochelari de soare, precum și evitarea expunerii în timpul orelor de vârf ale zilei, când radiațiile UV sunt mai puternice. 


Notă autor:

Fotografie de la Willian Santos: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arm-sta-iune-mal-mare-15857031/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe