Newsflash
ACTUALITATE Știri

Supravieţuitorii melanomului, la risc de a dezvolta alte melanoame

de Cristina GHIOCA - mai 17 2024
Supravieţuitorii melanomului,  la risc de a dezvolta alte melanoame

Între 2 și 10% dintre persoanele care au avut melanom se află la risc de a dezvolta un nou melanom în viitor. La persoanele care au avut cancere nonmelanomice riscul de a dezvolta noi astfel de tumori în decurs de cinci ani este de 30-50%.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a anunţat marţi, 14 mai, lansarea ediţiei de anul acesta a campaniei Euromelanoma în România. Având sloganul „Trăiește și învaţă + Învaţă să trăiești”, campania își propune să ofere sprijin persoanelor diagnosticate cu cancer de piele. 

„Anul acesta am lărgit aria. Dacă în anii trecuţi ne-am concentrat mai mult pe ceea ce înseamnă prevenţia, acum am pus accentul pe tratarea cancerului de piele și monitorizarea ulterioară. Pentru că dacă ai avut un cancer cutanat nu înseamnă că nu poţi să-l faci și pe al doilea”, a atras atenţia dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia lansării campaniei. El a amintit că între 2 și 10% dintre supravieţuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30 și 50% dintre persoanele cu un cancer de piele nonmelanom dezvoltă un al doilea astfel de cancer în decurs de cinci ani. 

 În acest context, prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD,  a arătat că, pe lângă terapiile deja disponibile pentru tratarea melanomului, în prezent, industria farmaceutică are în desfășurare un studiu pentru un vaccin împotriva cancerului de piele: „Este un vaccin personalizat. (...) Acesta, împreună cu o terapie medicamentoasă, a scăzut riscul de reapariţie a melanomului pe zona respectivă cu 50% și a scăzut riscul de mortalitate, până în prezent, cu 62%”. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe