Newsflash
Știri

Ministerul Sănătății, despre eficacitatea de 95% a vaccinului împotriva COVID-19

de Dorina Novac - ian. 25 2021
Ministerul Sănătății, despre eficacitatea de 95% a vaccinului împotriva COVID-19

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația nevaccinată, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății explică faptul că eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, eficacitate 95% înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.

eficacitate vaccin
Sursă imagine: Pixabay

„Cum se ajunge la această estimare a eficacității? Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobării vaccinului Pfizer-BioNTech a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină). În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță”, transmite Ministerul Sănătăţii într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit sursei citate, unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

În urma studiului s-a observat că:

  • Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR;
  • Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR.

„Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula: (riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate - riscul de îmbolnăvire al populației vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit și numărul total de persoane din acel grup”, a mai precizat MS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe