Newsflash
Știri

MS: Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic

de L. Budin - oct. 30 2023
MS: Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic

Strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare lărgește accesul la prevenție și tratament pentru pacienții cu AVC, afirmă reprezentanții MS.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic, care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un atestat de studii complementare care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică), se arată într-un comunicat

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un nou program de acțiuni prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți, care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții, se subliniază.

Strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare va lărgi accesul la prevenție și tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

În cursul acestui an, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate - unități „stroke” - , se mai arată în comunicat. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe