Newsflash
Știri

Medicii se contrazic: cine a trecut prin COVID face sau nu doza booster?

de Florentina Ionescu - sept. 30 2021
Medicii se contrazic: cine a trecut prin COVID face sau nu doza booster?

Pacienții care au avut COVID-19 ar trebui să beneficieze de vaccinarea cu doza de rapel - doza a treia - spune col. dr. Valeriu Gheorghiță. În tabăra opusă se află prof. dr. Alexandru Rafila, care subliniază că persoanele care au trecut prin infecţie nu mai trebuie să facă şi a treia doză.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a făcut marți, 28 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, câteva precizări cu privire la doza a treia de vaccin anti COVID. 

declaratii medici care se contrazic doza a treia vaccin covid-19
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

„Cei care au fost vaccinaţi cu cele două doze şi au istoric de trece prin boală pot şi ei să beneficieze de vaccinarea cu doza de rapel, chiar dacă, din acest punct de vedere, decizia poate să fi amânată. Important este să înţelegem că nu este contraindicată această doză de rapel. Dimpotrivă, ea va asigura un efect de booster, de stimulare a răspunsului imun şi nivelul de protecţie, evident, va fi unul corespunzător”, a declarat marți dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Valeriu Gheorghita
Col. dr. Valeriu Gheorghiță

 

În tabăra opusă se află prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, care a declarat tot marți că el  nu se va vaccina cu a treia doză de vaccin anti COVID.

„Cu doza trei nu mă voi vaccina. Persoanele care au trecut prin infecţie şi s-au vaccinat cu două doze de vaccin Pfizer, sau o doză de alt vaccin, nu mai trebuie să facă şi a treia doză. Lucrul acesta trebuie foarte clar spus”, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila. 

Prof. dr. Alexandru Rafila nu este de acord cu declarațiile făcute de președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță. 

Dr-Alexandru-Rafila
Prof. dr. Alexandru Rafila

„Domnul doctor Gheorhiţă şi-a schimbat opinia, eu l-am auzit spunând de două ori, că nu este necesar. Eu am discutat cu colegi de ai mei din Israel care studiază îndeaproape aceste vaccinuri. Recomandarea şi pentru Israel este ca acele persoane care au trecut prin infecţie şi au făcut deja vaccinarea completă să nu mai facă şi doza a treia”, a spus medicul Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Prezent marți la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a făcut câteva declaraţii cu privire la vaccinarea cu doza a treia împotriva COVID-19 a populației României:

„Doza a treia, doza de rapel, în momentul de față poate să fie administrată tuturor persoanelor care îndeplinesc două condiții. În primul rând, să avem cel puțin 180 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin și, evident, să fi completat schema inițială de vaccinare, dar în mod deosebit este recomandată, așa cum menționat, celor cu risc crescut de infectare, cum e personalul medical, personalul din învățământ, cei care sunt la interfața cu publicul și care interacționează în fiecare zi cu un număr mare de persoane, precum și cei care au risc crescut de forme severe, indiferent dacă au fost vaccinați cu schemă completă, și aici mă refer la vârstnici și cei care sunt în evidență cu afecțiuni cronice”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Totodată, col. dr. Valeriu Gheorghiță a mai declarat, potrivit Antena 3, că decizia de efectuare a dozei a treia de vaccin anti COVID-19 poate fi amânată:

„Nu este contraindicată efectuarea dozei a treia, dar putem să temporizăm acest moment. Putem să amânăm decizia de efectuare a dozei trei, dar nu există o contraindicație sau probleme de siguranță la persoanele care sunt vaccinate cu schema completă și au și istoric de trecere prin boală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe