Newsflash
Știri

Mai mult de jumătate dintre cazurile de psoriazis din România rămân netratate

de Dorina Novac - oct. 25 2022
Mai mult de jumătate dintre cazurile de psoriazis din România rămân netratate

Datele unui studiu de prevalență arată că 5% din populația României suferă de psoriazis și mai puțin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate.

„Acceptă-mă, Susține-mă, Apropie-te!” este campania prin care Societatea Română de Dermatologie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului.

psoriazis

„Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătățirea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune subdiagnosticată și subtratată în România. Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Terapia topică a psoriazisului

Conform ultimului studiu de prevalență, realizat de TOTEM Communication pentru Societatea Română de Dermatologie în 2019, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.

„Unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis”, a precizat dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie.  

Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog. 

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară. 

„Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate. Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienților, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialități conexe pot duce la obținerea unor rezultate terapeutice optime”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președinte Societatea Română de Dermatologie.

Secretarul General al Societății Române de Dermatologie, dr. Alin Nicolescu a precizat că PARTNER este un program suport pentru pacienții cu psoriazis, formele severe.

„Avem un call center la care pacienții pot obține informații legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc. Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteți contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 și pe site https://partener.srd.ro”, a subliniat dr. Alin Nicolescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe