Newsflash
ACTUALITATE Știri

Exercițiile izometrice scad cel mai eficient tensiunea arterială (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 7 2023
Exercițiile izometrice scad cel mai eficient tensiunea arterială (studiu)

Pentru scăderea tensiunii arteriale, exercițiile izometrice s-au dovedit a fi cele mai eficiente, susțin cercetătorii britanici, după ce au analizat datele din 270 de studii realizate între 1990 și februarie 2023.

Potrivit cercetării, publicată în The British Journal of Sports Medicine, analiza a vizat în total 15.827 de persoane.  Oamenii de știință au selectat doar studiile care au raportat impactul antrenamentelor practicate timp de două sau mai multe săptămâni asupra tensiunii arteriale în repaus.

„Analiza datelor a relevat că practicarea exercițiilor izometrice a condus la o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu 8.24 mmHg și a celei diastolice cu 4 mmHg. Exercițiile aerobice au determinat o scădere cu 4.49 mmHg a valorilor tensiunii sistolice și cu 2.53 mmHg a valorilor tensiunii diastolice. Antrenamentul de rezistență a scăzut tensiunea arterială sistolică cu 4.55 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică cu 3.04 mmHg. În cele din urmă, exercițiile de mare intensitate, de tip interval (HIIT), au redus tensiunea arterială sistolică cu 4.08 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 2.5 mmHg”, se menționează în cercetare.

Antrenamentele izometrice constau în practicarea unor exerciții de fitness care implică contractarea mușchilor într-o poziție specifică și menținerea acestei contracții pentru a dezvolta forța, rezistența și stabilitatea. Pe de altă parte, în cadrul exercițiilor izotonice mușchii se contractă și se scurtează sau se prelungesc cu o sarcină constantă. Deși lungimea mușchiului variază, sarcina este întotdeauna aceeași în timpul exercițiului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe