Newsflash
Internaționale

Manifestări ortopedice în leucemia limfoblastică acută

de Dr. Diana Andronache - oct. 9 2020
Manifestări ortopedice în leucemia limfoblastică acută

Potrivit datelor din literatură, tabloul clinic din LLA îmbracă uneori forma unor manifestări din sfera ortopedică, în timp ce analizele hematologice pot fi în limite normale.

Rezultatele unui studiu retrospectiv au fost publicate recent în Journal of Orthopaedics, vizând 250 de pacienţi care s-au prezentat la camera de gardă a departamentului de ortopedie. Dintre aceștia, 22 de pacienţi (8,8%) au fost diagnosticaţi ulterior cu LLA. Motivele care au determinat vizita la medic au fost dureri osoase sau articulare și fracturi cu compresie vertebrală. Media de vârstă a fost de 5,6 ani. Șase din cei 22 de pacienţi au avut un frotiu de sânge periferic normal. Observaţiile acestui studiu arată că leucemia limfoblastică acută ar trebui luată în considerare ca diagnostic diferenţial la copii cu osteoporoză severă și fracturi vertebrale, chiar și în lipsa unor modificări hematologice.

        Leucemia limfoblastică acută (LLA) este o boală malignă în care precursorii limfoizi proliferează și înlocuiesc celulele hematopoietice normale ale măduvei. LLA este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în perioada copilăriei. Manifestările clinice și paraclinice sunt adesea nespecifice, ceea ce face ca diagnosticul de certitudine să fie stabilit tardiv, iar boala să fie deja în stadiu avansat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe