Newsflash
OPINII

Mai vreau stomatologie după pandemie?

Mai vreau stomatologie după pandemie?

Deși tânăra generaţie de stomatologi se simte pregătită să înfrunte provocările aduse de pandemie, pași suplimentari sunt necesari pentru a rezolva nevoile conștientizate sau nu ale pacienţilor.

dentistEra de neimaginat înainte de pandemie ce schimbări de mentalităţi și de aspiraţii vor veni în timp. Ne aflăm într-un moment critic. Ce vor și ce cred tinerii despre o carieră în medicina dentară? Momentul adevărului este aproape.

Suntem în clipele marilor decizii, ale marilor alegeri. Ce motivaţii vor avea tinerii de azi, cu pragmatismul care caracterizează generaţia, pentru a se înscrie la admitere la facultăţile de medicină dentară?

Desigur, medicina dentară nu moare, dar este în schimbare. Este de fapt un proces de modernizare și adaptare la particularităţile pieţei de servicii medicale. Iar cei mai flexibili la această adaptare sunt tinerii.

Colegi care au copii medici stomatologi mă întreabă tot mai des ce să facă cu cabinetele lor, pentru că simt că vechile lor cabinete trebuie reorganizate la noile cerinţe.

Așa este! Furnizorii de servicii de medicină dentară trebuie să răspundă în cât mai mare măsură la noile exigenţe ale consumatorilor de servicii medicale și la cadrul normativ și legislativ.

Generaţia de absolvenţi ai acestui an, o „generaţie SARS-CoV-2”, conștientizează schimbarea. În mod poate surprinzător, absolvenţii nu sunt speriaţi de noua situaţie, ei sunt pregătiţi să înfrunte provocările.

Cu ocazia ultimului examen al ultimului an de facultate am avut ocazia să le culeg impresiile în acest sens. Au înţeles repede că ceea ce îi așteaptă după absolvire nu este tocmai ceea ce au visat la admitere.

Nu am înregistrat răspunsuri care să denote descurajare sau regret pentru profesia aleasă. Emulaţia și dorinţa lor de perfecţionare sunt în deplin acord cu schimbările venite recent în formarea profesională.

Lipsa practicii clinice în studenţie i-a afectat pe toţi, iar responsabilitatea în această direcţie le revine formatorilor care nu au pus în aplicare prevederile legale în folosul studenţilor și al viitorilor pacienţi.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) s-a străduit în ultimii ani să ofere un cadru legislativ corect de formare a studenţilor facultăţilor de medicină dentară.

Legea nr. 35 din 16.01.2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu introducerea Art. 488 1, este relevantă în acest sens.

Cu toate acestea, prevederile legale nu sunt respectate. Acest an a venit cu restricţii suplimentare impuse de pandemia de COVID-19.

Nevoia tot mai stringentă de a avea medici cât mai bine pregătiţi este reflectată în demersurile făcute de CMSR pentru suplimentarea numărului de locuri pentru rezidenţiatele de medicină dentară.

Recent, a fost înregistrată o nouă acţiune în același scop, acela de a avea medici stomatologi cât mai competenţi.

Este vorba despre fundamentarea solicitării de reintroducere a rezidenţiatului de stomatologie generală în lista specialităţilor medico-dentare.

Aceste rezidenţiate aduc un plus real de competenţă prin pregătirea teoretică și mai ales practică a absolvenţilor facultăţilor de medicină dentară.

Modificări ale cadrului legislativ

În aceste condiţii, estimăm că vom avea medici stomatologi tot mai bine pregătiţi, iar pentru creșterea accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de stomatologie preconizăm modificări ale cadrului legislativ de ofertare, de contractare și de accesare a acestor servicii.

Sunt nevoi prioritare și absolut necesare unui „proces de relansare” a stomatologiei în sistemul de sănătate românesc.

CMSR are în vedere și are în curs demersuri de soluţionare cu sprijinul autorităţilor competente și de implementare a unei abordări noi în finanţarea publică a serviciilor de medicină dentară.

O problemă serioasă o constituie mentalităţile populaţiei și nivelul precar de educaţie sanitară și de comportament sanogen ale cetăţenilor.

Ne aducem aminte că toate statisticile europene situează România în coada clasamentelor privind sănătatea orală și calitatea vieţii corelată cu sănătatea orală.

Ne amintim și că populaţia a avut o reacţie lamentabilă la oferta de ajutoare materiale gratuite venite de la Uniunea Europeană, ce au constat în produse de igienă.

În această direcţie, un sprijin și implicare sunt așteptate atât de la Ministerul Sănătăţii, cât și de la fiecare medic în parte. Educaţia sanitară nu trebuie să fie o opţiune! Educaţia sanitară trebuie să fie o obligaţie!

Lipsa de educaţie temeinică în această direcţie și de consecvenţă la nivel naţional este reflectată acum și de atitudinea incorectă și periculoasă a unor cetăţeni faţă de cerinţele impuse de pandemia cu noul coronavirus.

Optimismul pentru viitorul stomatologiei este condiţionat de implementarea cu succes a planului de măsuri din care fac parte și cele prezentate.

Avem speranţa că schimbările aduse în formarea medicilor stomatologi și a practicii stomatologice sunt percepute favorabil de tineri și că vom avea și în acest an mulţi tineri care se vor orienta spre medicină dentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe