Newsflash
Istoria Medicinei

Sfaturi de acum un secol pentru dentiști

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 22 2022
Sfaturi  de acum un secol pentru dentiști

Răsfoiesc multe publicaţii medicale din alte vremuri. Unele pentru prima oară, pentru că descopăr că abonaţii de atunci nu le-au tăiat și desfăcut paginile.

Simt că eu sunt primul, după un secol, care le descoperă. Ca niște scrisori trimise în viitor de mai multe persoane unui singur destinatar. În colecţiile de ziare și reviste ale Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași am identificat Revista Dentară Română, organul dentiștilor din România; director: Henry Scharf, chirurg dentist.

Revista dentară

În nr. 5-6, anul IV, 1924, am citit „Cele 10 sfaturi. Reţetă practică pentru orice bun dentist” (p. 7), semnat I.P. Consider că acest decalog este util oricărui practician din orice timp. Vă invit să luaţi aminte:

„1. Caută mai întâi ca oricât de sărac ai fi tu și oricât de sărăcăcios cabinetul tău de primire, să te prezinţi totuși întotdeauna curat.

2. Vorbește frumos și amabil cu orice client. Este o manieră prin care poţi fi sigur că îţi vei crea multe simpatii, atât de folositoare în cariera dentistică.

3. Când ai cerut un preţ pe o lucrare, după ce-ţi vei fi făcut bine socoteala, nu vei lăsa niciodată nimic din acest preţ.

4. Există în argoul român un cuvânt foarte cunoscut la noi: chiulul! Ei bine, dentistule, când ești tânăr, vei prefera să înghiţi de multe ori acest hap decât să pui firmuliţe, cu 50 la sută aconto, plata
plombelor anticipată etc.

5. N-ai voie să te enervezi. Chiar atunci când îţi vei permite acest lux, o vei face zâmbind. De exemplu, clientul îţi va pune de 30 de ori aceeași întrebare. Îi vei răspunde de 30 de ori, cu dinţii strânși de mânie și… zâmbind, zâmbind mereu… Dacă însă clientul va încerca să facă incursiuni în domeniul tehnicii dentare și va căuta să te înveţe cum trebuie să execuţi lucrarea, atunci mimica se schimbă. Zâmbetul se oprește, seriozitatea îi ia locul și, mereu amabil, tu nu vei ceda niciodată.

6. Să nu vorbești de rău niciun coleg. Lui îi faci un rău, iar ţie nu-ţi aduci niciun serviciu. Vei câștiga în ochii clientului, căutând doar să constaţi sincer defectul unei lucrări și oprindu-te de la orice comentariu. Se povestește că odată un dentist – fiind distrat probabil – critica cu asprime o coroană, presupusă de a fi fost lucrată de un alt dentist. Mare i-a fost mirarea bietului coleg când, la urmă, clientul îi dăduse indicaţii precise că el însuși era autorul coroanei în chestie!

7. Să nu zici niciodată «De acum îmi cunosc meseria!». În dentistică, ca și în orice alte profesiuni, vei mai avea întotdeauna ceva de profitat. Fie din clientela zilnică, fie citind cărţi despre evoluţia artei tale.

8. Să nu-ţi faci o reclamă care te poate face de râs. Adevărata noastră reclamă și cea mai bună, ne-o facem lucrând conștiincios și căpătând recomandaţii din client în client.

9. Când ai făcut o extracţie, nu tocmai briliantă: să presupunem că rădăcinile măselei au rămas în alveolă. Nu te pierde. Păstrează-ţi tot calmul. Vei lucra mai liniștit astfel, reușind în cele din urmă. Altfel clientul se va descuraja, pierzându-și încrederea când te va vedea de culoarea lămâii și cu mâinile tremurânde.

10. Când ţi s-a prezentat un pacient sărac, pentru o intervenţie urgentă, nu sta niciun moment la îndoială. Nu-i prezenta «tariful» tău, ci, mai întâi, cată de ușurează omului durerea. Fii mândru, că împrejurarea ţi-a oferit ocazia unei manifestări de umanitate. A ușura cuiva o durere valorează mai mult decât cel mai mare câștig material”.

Citiți și: 100 de ani de la naşterea lui Gheorghe Brătescu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe