Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Medicament care ar putea „crește” dinţi

de Florentina Ionescu - oct. 13 2023
Medicament care ar putea „crește” dinţi

Viitorul sună bine în domeniul stomatologiei. Capacitatea organismului uman de a regenera propriii dinţi ar putea fi mai aproape decât credeam.

O echipă de oameni de știinţă, condusă de un startup farmaceutic din Japonia, și-a propus să demareze studii clinice care au în prim-plan un medicament cu totul special. Acest medicament a dus la creșterea a noi dinţi în testele efectuate pe șoareci în urmă cu cinci ani. 

Compania Toregem Biopharma, un startup fondat de Universitatea din Kyoto*, a programat începerea studiilor clinice pe oameni în luna iulie a anului 2024, relatează Japan Times.

Dr. Katsu Takahashi de la Medical Research Institute Kitano Hospital, unul dintre cercetătorii principali implicaţi în acest proiect, spune că „ideea [de a crește dinţi noi] este visul fiecărui medic dentist”.

Cercetătorii au descoperit că gena USAG-1 este implicată în creșterea dentiţiei, proteina aferentă acestei gene oprind formarea dinţilor din mugurii dentari. Ei au reușit să creeze un anticorp monoclonal care blochează această proteină. Testele lor au vizat și dihori, care au dinţi similari oamenilor.


Notă autor:

Surse:
*https://www.kyoto-u.ac.jp/en/research-news/2021-03-31
https://globalnews.ca/news/9984605/tooth-regrowth-drug/

Sursa foto: Kyoto University/Katsu Takahashi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe