Sistemele digitale de diagnostic imagistic, aplicaţiile și tehnicile digitale sunt elemente care nu trebuie să lipsească din practica medicilor stomatologi de astăzi, a arătat prof. dr. Norina Forna, președinta ASRRO.
Peste 500 de persoane au participat, în perioada 7-9 noiembrie a.c., la cea de-a XVI-a ediţie a Congresului ASSRO, care a avut loc în format hibrid la Iași. Tema de anul acesta a reuniunii a fost practica digitală în stomatologia actuală. „Practica digitală a devenit un laitmotiv al multor întâlniri știinţifice, cu atât mai mult cu cât această temă o regăsim dezbătută în orice eveniment internaţional. În acest sens, trebuie să știm cu ce mijloace, cu ce posibilităţi și cum putem utiliza aplicaţiile digitale în medicina stomatologică”, a subliniat Norina Forna, președinta Societăţii Române de Reabilitare Orală (ASSRO), pentru Viaţa Medicală.
Ea a explicat că tehnicile și aplicaţiile digitale fac posibilă o abordare a pacientului mult mai eficientă, mai precisă, cu un prognostic crescut de vindecare și de realizare a unui tratament performant: „Noi avem nevoie de aceste aplicaţii în mod special, pentru că își pun amprenta pe tratamentele pe care trebuie să le facem, inclusiv în ceea ce privește manoperele precise, în cazul cărora nu avem întotdeauna cum să măsurăm cu ochiul liber sau chiar cu ajutorul lupelor sau al microscopului”.
Președinta ASSRO a arătat că, astăzi, în stomatologie sunt utilizate softuri care oferă rapid măsurători și informaţii extrem de importante în contextul intervenţiilor realizate de medicul stomatolog. Aceste dispozitive au o aplicabilitate crescută și în ceea ce privește diagnosticul imagistic: „Orice practician poate identifica o carie, o boală parodontală, o formaţiune. Însă atunci când există multiple exemple imagistice, oferite cu ajutorul unui software care poate descifra aceste patologii, concluziile, sigur, sunt mult mai precise în ceea ce privește diagnosticul pe care, poate, practicianul nu-l poate identifica imediat. În acest sens, avem studii pe care le-am pornit în cadrul unor cercetări în domeniu.
Scopul acestora este să genereze soluţii și abordări terapeutice moderne, precise, utilizând chiar și roboţi. Desigur, continuarea tratamentului se va face și cu ajutorul mijloacelor clasice care, de asemenea, au un rol foarte important în abordarea pacientului”, a conchis Norina Forna. Noutăţile din domeniul cercetării au ocupat, de altfel, un loc important în cadrul Congresului ASSRO. În acest sens au fost prezentate rezultatele unor noi concepte bazate pe dezvoltarea cercetărilor știinţifice în sfera unor materiale biodegradabile; tehnici ultramoderne incluse recent în medicina stomatologică profilactică, precum și rolul actual, extrem de important, pe care îl au sistemele digitale de diagnostic imagistic.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe