Newsflash
Știri

Barometrul Stomatologiei. Două treimi dintre români vor să meargă la dentist în 2024

de Dr. Laura Davidescu - feb. 28 2024
Barometrul Stomatologiei. Două treimi dintre români vor să meargă la dentist în 2024

Aproximativ 66% dintre români iau în considerare o vizită la medicul stomatolog în 2024, cel mai ridicat procentaj din ultimii șase ani, de când se realizează cercetarea de piață Barometrul Stomatologiei.

În ciuda faptului că statul alocă foarte puțini bani pentru tratamente stomatologice, aproximativ 66% dintre români iau în calcul o vizită la stomatolog în acest an. Cei preocupați de starea danturii provin din mediul urban (68%), au venituri de peste 3.000 de lei lunar (71%) și un nivel înalt de educație (78%). 

Datele au fost prezentate de dr. Ionuț Leahu, fondatorul rețelei de clinici omonime, și fac parte din studiul Barometrul Stomatologiei, aflat la a șasea ediție anuală consecutivă. 

 8 din 10 români declară că își aleg medicul stomatolog pe criteriul recomandării, iar aproximativ jumătate caută informațiile pe Google și o treime pe social media. Ei vizitează stomatologul în principal pentru controale preventive (78%), pentru tratarea cariilor (58%), radiografii (50%) și detartraje (48%) și, din păcate, prea puțin pentru înlocuirea dinților pierduți coroane și implanturi. Asta spre deosebire de țările dezvoltate, unde prezervarea danturii este principala preocupare, după cum a afirmat dr. Ionuț Leahu.

Motivele pentru care unii români nu se autodiagnosticarea (66% consideră că nu au probleme dentare), lipsa banilor (44%), frica și lipsa de timp (27%). Sondajul mai reflectă și un interes crescut pentru abonamentele de sănătate care să includă și servicii stomatologice.

 

„Realizăm de 6 ani acest studiu, care ne-a dat o imagine clară asupra stării sănătății dentare și deschiderii oamenilor de a veni la dentist. Analiza din acest an ne arată că românii sunt mai dornici să-și rezolve problemele dentare și să prioritizeze prevenția. 3 din 4 familii din România își aduc copiii la medicul stomatolog, iar aceasta este rata cea mai mare de accesare din ultimii 6 ani. Sunt semne de normalitate pe un fond dezastruos pe care îl avem în ceea ce privește starea de sănătate dentară a populației”, declară Dr. Ionuț Leahu, CEO Clinicile Dentare Dr. Leahu. 

 

Odată cu prezentarea Barometrului Stomatologiei, a avut loc și un panel interdisciplinar de discuții, în care medici de diverse specialități - pediatrie, cardiologie, psihoterapie, stomatologie - au evidențiat strânsa legătură dintre sănătatea dentară și sănătatea generală a organismului și necesitatea controalelor preventive.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe