Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Nicolae Crișan: „24 de ore din 24, viaţa este ca o clinică”

de Demostene ŞOFRON - dec. 23 2022
Prof. dr. Nicolae Crișan: „24 de ore din 24, viaţa este ca o clinică”

Deciziile medicale ale prof. dr. Nicolae Crișan, medic primar Urologie, pornesc de la ideea de a le oferi pacienţilor săi o calitate a vieţii cât mai ridicată. În activitatea de zi cu zi folosește frecvent chirurgia minim invazivă, fiind și autorul a câteva premiere medicale.

Crisan 2

Carte de vizită:

  • Șef disciplină Urologie, UMF Cluj-Napoca
  • Arii de interes: uro-oncologie, chirurgie reconstructivă, chirurgie minim invazivă laparoscopică și robotică, transplant renal robotic
  • Membru al Asociaţiei Europene de Urologie, Societăţii Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică, Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică

Propun să începem cu premiera medicală europeană pe care aţi realizat-o în luna octombrie – extirparea unei tumori renale de 10 cm, extinsă la nivel cardiac –, în colaborare cu o echipă a Institutului Inimii.

Ne-a fost adresat un pacient de la Arad, care prezenta o masă tumorală renală dreaptă, cu extensie de trombi tumorali în vena renală, până în vena cavă. Astfel de cazuri ne sunt adresate destul de frecvent, dar acest bărbat, în mod particular, prezenta extensia trombului tumoral prin vena cavă inferioară până în torace, și din torace, extensia era până în atriul drept, respectiv ventriculul drept. Caz greu, complicat, al unui pacient de 66 de ani, pe care ne-am dorit foarte mult să-l rezolvăm cu bine. Am început intervenţia dimineaţă, după ora 8:00, și am terminat în jurul orei 16:00 – un timp foarte bun.

Care au fost pașii procesului chirurgical?

Am făcut, în primul rând, un bilanţ oncologic, să fim siguri că boala nu este extinsă metastatic și, din fericire, nu am găsit determinări secundare. Al doilea pas a fost să ne consultăm cu o echipă de chirurgie cardiovasculară, pentru că era evident că trebuia să trecem pacientul de pe o circulaţie cardiacă pe una extracorporeală. Asta deoarece operaţia implica deschiderea cordului și extragerea trombului tumoral. A fost o provocare și pentru prietenul și colegul meu dr. Alexandru Oprea, de la Institutul Inimii, care a avut aceeași opinie, că intervenţia este fezabilă. De aici a pornit totul.

Puteţi detalia?

Mentalitatea și modul de gândire al chirurgilor s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. În Belgia am întâlnit chirurgi mai tineri decât mine care operau exclusiv minim invaziv, robotic sau laparoscopic. Inclusiv transplantul renal era și este făcut prin chirurgie robotică. Formându-mă la școala prof. dr. Ioan Coman, și eu am interacţionat cu această chirurgie robotică încă de la început. Am ales să rezolv timpul abdominal prin chirurgia minim invazivă laparoscopică tridimensională. Doctorul Oprea s-a gândit la o alternativă minim invazivă pentru timpul său toracic. Ne-am întors la literatura de specialitate ca să verificăm dacă au făcut și alţii acest tip de intervenţie. Am descoperit că s-a făcut, dar prin chirurgie robotică, nu laparoscopică. Înainte de a efectua operaţia chirurgicală, am conceput un scenariu al intervenţiei și am făcut o repetiţie virtuală, pentru a ne asigura că o putem duce la bun sfârșit.

Abord nou al tumorilor

Care a fost scenariul intervenţiei?

Împreună cu profesorul Coman, am dezvoltat un nou tip de abord pentru astfel de tumori, în care primul pas este de a izola și pensa artera renală, pas operator important, pentru a limita riscul sângerărilor. Am început cu acest abord retroperitoneal laparoscopic și am izolat artera renală. Apoi, din retroperitoneu am izolat vena cavă inferioară până aproape de subdiafragmatic, legând și secţionând venele lombare, care pot ridica probleme în timpul deschiderii venei cave inferioare. Am trecut din abordul retroperitoneal în cel trans­peritoneal. Acest tip de intervenţii sunt de obicei grefate de un risc hemoragic deosebit. Făcând însă abordul laparoscopic, riscul de sângerare s-a redus semnificativ. După realizarea timpului nostru, a venit rândul echipei de chirurgie cardiovasculară. Aici a fost și frumuseţea cazului.

În ce a constat aceasta?

A fost deschisă cavitatea toracică, a fost canulată aorta, au fost canulate vena cavă inferioară și superioară, s-a trecut pe circulaţie extracorporeală, timp realizat de echipa de chirurgie cardiovasculară, minim invaziv, printr-o incizie minimă la nivel femural. S-au canulat artera și vena femurală și, prin intermediul acestei canulări, s-a realizat circulaţia extracorporeală minim invazivă. Echipa de chirurgie cardiovasculară a realizat o incizie la nivel toracic, care a permis accesul pe atriul drept, având astfel controlul complet al tumorii și al extensiei de trombi din vena cavă inferioară. A fost deschis atriul drept și prin acest abord bipolar a putut fi extras trombul tumoral.

 

Vezică nouă dintr-un intestin

 

O altă premieră pe care aţi efectuat-o a fost rezolvarea cu succes a unui cancer vezical infiltrat, recreând o altă vezică urinară.

Cancerul de vezică este o patologie mai aparte, pentru că implică din start o agresivitate mai mare. Din păcate, dintre pacienţii care vin la noi cu tumori vezicale extinse la stratul muscular al vezicii urinare, doar jumătate mai trăiesc doi ani. În plus, îndepărtarea vezicii urinare creează premisele pentru o stomă, o urostomă, iar pacienţii sunt destul de reticenţi. Așa că ne-am gândit să realizăm o substituţie a vezicii urinare, prin crearea unui nou rezervor din intestinul subţire. Nici nu am putut să gândim posibilitatea de a face o nouă vezică decât minim invaziv, prin chirurgie robotică sau laparoscopică. Sunt intervenţii laborioase, care durează aproape o zi și care asociază riscuri importante de complicaţii.

Care sunt beneficiile tehnologiei în domeniul dv. de activitate?

Tehnologia ne permite localizarea și punerea în evidenţă a altor patologii. Ea contribuie decisiv la modul în care intervenim în sala de operaţie. Îndepărtăm doar masa tumorală, facem o chirurgie conservativă, importantă pentru pacient. Dacă în urmă cu 15 ani aveam unul-două cazuri de nefrectomii parţiale pe an, în momentul de faţă majoritatea intervenţiilor pe care le realizăm pentru tumori renale sunt de tip conservativ. Doar 40% dintre intervenţii sunt de nefrectomie radicală.

Performanţă îmbunătăţită de IA

Ce părere aveţi despre utilizarea inteligenţei artificiale (IA) în medicină?

Noi o utilizăm deja. Am colegi tineri care au început doctorate pe această temă. Google este deja o bază de date imensă și care, odată filtrată, poate ajuta medicul în decizia terapeutică. Imaginaţi-vă o bază de date cu un milion de pacienţi diagnosticaţi cu cancer prostatic, care au fost supuși intervenţiei de prostectomie radicală. Aceasta generează concluzii pe baza intervenţiilor făcute. Când mă voi așeza la consola robotului, voi introduce datele pacientului meu și baza de date îmi va spune în ce manieră să rezolv cazul, avertizându-mă și asupra celor mai frecvente pericole sau complicaţii. La fiecare pas operator, IA mă asistă, îmbunătăţindu-mi performanţa medicală.

Cum împăcaţi viaţa profesională cu cea personală?

Din fericire, soţia mea este medic gastroenterolog. Are aceeași poziţie și același tip de activitate ca și mine, astfel încât pentru noi, 24 de ore din 24, viaţa este ca o clinică. Acasă discutăm tot cazuri, rezolvăm problemele pacienţilor, discutăm probleme legate de UMF.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe