Newsflash
Interviuri

Melania Medeleanu: „Binele poate fi sărbătorit oricând. Poți schimba viața unui om”

de Dorina Novac - apr. 3 2020
Melania Medeleanu: „Binele poate fi sărbătorit oricând. Poți schimba viața unui om”

Fondatoarea Asociației Zi de Bine, Melania Medeleanu, ne-a oferit un interviu în care a povestit despre proiectul său, care le permite oamenilor să-și sărbătorească ziua de naștere implicându-se în sprijinul unei cauze nobile. Luna martie a fost dedicată Asociației Blondie și copiilor abandonați în spitalul Marie Curie.

Fosta jurnalistă a vorbit și despre campania de strângere de fonduri #scutpentruspitale, care a fost lansată în contextul pandemiei de coronavirus, pentru a da o mână de ajutor medicilor din România. Astfel, toate fondurile strânse de asociație vor fi direcționate către spitale din Petroșani, Sinaia, Rădăuți, Craiova, Buzău, Suceava, Târgu Mureș, Brașov, Câmpulung și București, sub forma materialelor de care au nevoie.

Melania si Luciana, Zi de bine
Melania si Luciana, Zi de Bine

Care este povestea proiectului Zi de Bine?

Povestea s-a născut într-o zi de decembrie. La biroul MagiCAMP toată lumea își vedea de treabă și părea că fiecare om știe exact ce e de făcut.  Din când în când, foarte rar, un om din echipă îmi mai cerea câte o direcție. Pe scurt, de ceva vreme șomam cu grație, ceea ce nu-mi stă în fire. Am mai testat puțin terenul și când mi-a fost clar că echipa e pregătită să meargă înainte fără să aibă nevoie de un om care să stea acolo tot timpul, mi-am luat răgaz să mă uit în stânga și-n dreapta, spre alte cauze care au nevoie de sprijin. Așa s-a născut Zi de Bine, un proiect care și-a propus să se uite spre domenii slab finanțate, în care ONG-uri mai mari sau mai mici fac o treabă extraordinară la firul ierbii dar cărora le-ar prinde bine puțin vânt în pânze.

Cum funcționează proiectul?

Proiectul a fost conceput pornind de la nevoia fiecăruia dintre noi de a lăsa ceva în urmă. Adesea însă, deși ne-ar plăcea să ne implicăm mai mult, nu dispunem de timp. Preferăm să contribuim financiar. Cum de ziua noastră suntem tentați să fim mai generoși, am construit Zi de Bine gândindu-ne în special la sărbătoriții luni care, de ziua lor ar putea să sărbătorească printr-o faptă bună. Un sms cu mesajul SUS la 8862 înseamnă 10 secunde și 4 euro. Cu această contribuție rapidă și facilă, poți schimba viața unui om. 

Desigur, oricine e invitat să contribuie, binele poate fi sărbătorit oricând, nu doar de ziua ta. Frumusețea proiectului constă și în aceea că, la o lună după ce ai contribuit, vezi exact ce s-a făcut cu banii tăi – fiecare proiect se implementează într-o lună. 

Ce vă motivează cel mai mult în ceea ce faceți?

Ce lăsăm în urmă. Să știm că am fost o particică din ceva ce a schimbat viața unui om e o motivație uriașă. Zilele acestea, căsuța Blondie, centrul de recuperare pentru copiii abandonați în spitale și-ar putea deschide porțile pentru că împreună cu aproape 10.000 de oameni am făcut asta posibil. Păi nu e minunat!? 

Cum a început colaborarea cu Asociația Blondie?

Cauza Blondie a fost prima pe care am ales-o, cu gândul la copiii abandonați în spitale. Am întâlnit-o pe Adelina Toncean în ianuarie, i-am aflat povestea și ne-a fost clar că munca lor incredibilă trebuie susținută. Apoi ne-am sfătuit cu doctorul Carstoveanu, de la Marie Curie și după ce am înțeles exact cât de mare e nevoia și cât de importantă este existența căsuței Blondie, ne-am apucat de treabă. La 10 zile de la lansarea cauzei se strânsese suma necesară pentru amenajarea Căsuței. De luna viitoare, copiii abandonați în spitale care ar putea primi tratament în afara spitalului vor fi găzduiți acolo și astfel, copiii aflați pe listele de așteptare vor avea un loc în spital, așa încât vor avea parte de intervențiile chirurgicale de care poate depinde supraviețuirea lor. 

Povestiți-ne despre evenimentul care a avut loc pe 14 martie 2020.

Ne-am promis că pentru fiecare moment în care, lângă patul unui copil abandonat a stat un scaun gol, pe care n-a avut cine să se așeze, vom lega Marie Curie de Căsuța Blondie cu peste 2.000 de scaune. Așezate în lanț, din 2 în 2 metri, scaunele urmau să fie ocupate de oameni care și-l rezervaseră din timp. Unii își rezervaseră scaunul din fața blocului lor, căci traseul trecea pe acolo. Alții veneau din Galați, Buzău, Constanța, Cernavodă. Veneau mame care-și pierduseră copiii, veneau copii care trecuseră prin intervenții chirurgicale complexe. Din păcate însă planurile ne-au fost date complet peste cap, așa că, pentru siguranța lor, i-am rugat pe oameni să rămână la adăpost și să se așeze pe scaunul din propria casă. Sunt oameni care și-au așezat scaunele în lanț și o familie întreagă a stat pe ele. Cu pisici, căței, bebeluși în brațe, au fost așa de mulți încât s-a blocat site-ul. Fiecare dintre ei a înțeles că, de fapt, copiii nimănui sunt copiii noștri. 

zi de bine martie

Paradoxal, ne confruntăm azi fix cu ceea ce trăiesc copiii pentru care am luptat în luna martie –teama că un virus ar putea să le ia viața. Doar că, în timp ce pentru noi e o situație temporară, pentru ei așa arată viața în fiecare zi.

De ce în luna martie?

Am început odată cu primăvara. COVID-19 ne-a schimbat însă planurile. Cauza Blondie ar fi trebuit să dureze o lună întreagă. N-am putut să rămânem însă indiferenți la ceea ce trăim în aceste zile, așa încât, în martie și Asociația Zi de Bine a făcut #scutpentruspitale. Am strâns aproape 200.000 de euro pentru echipamente de protecție pentru medici, containere transformate în camere de primiri urgente, teste diagnostic. Și mi-e teamă că e doar începutul. Ca să facem scut, e nevoie de fiecare dintre noi, fără excepție. Mesajul SUS la 8862 înseamnă 4 euro. Adică echivalentul a maximum două măști profesionale pentru medici. În condițiile în care ne scriu medici de peste tot că au rămas complet descoperiți și le este teamă în fiecare zi atât pentru viața lor cât și pentru viața pacienților, suma cu care contribuim e infimă. Nu cred că am trăit vreodată în viața mea de până acum ceva asemănător. Dacă e un moment în care e musai nevoie de fiecare dintre noi, cred că ăsta e momentul. Ne ridicăm împreună!

Cine face parte din echipa Zi de Bine?

Suntem două prietene de-o viață – Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, voluntare cu state vechi care simt că voluntariatul le-a schimbat viața, așa încât au transformat asta în profesie. După 20 de ani de televiziune, mie mi se pare că nimic nu mi s-a potrivit mai bine decât ce fac azi. Iar Luciana, corporatista de top, e pe baricade de la începutul proiectului și pur și simplu nu o poți opri din muncă. Este foarte organizată, empatică și are un umor care mă ridică ori de câte ori simt că pic. Facem o echipă tare bună împreună. 

Zi de bine, 25 feb 1

Aveți și alte proiecte în desfășurare?

Da, mai avem 11 cauze în plan. Dar cum zilele astea totul e impredictibil, vă propun să spunem povestea celorlalte cauze după ce o să ne scuturăm după coronavirus ca după un vis urât.

Asociația Zi de Bine continuă campania #scutpentruspitale

La o lună de existență, Asociația ZI de BINE, curator de cauze sociale, își schimbă conceptul inițial, acela de a susține o cauză pe lună, timp de 12 luni. Ținând cont de contextul pandemiei de coronavirus „De ziua ta, ajută un om să se ridice” va deveni pentru o perioadă nedefinită „#scutpentruspitale”. Toate fondurile strânse de asociație vor fi direcționate către spitale din Petroșani, Sinaia, Rădăuți, Craiova, Buzău, Suceava, Târgu Mureș, Brașov, Câmpulung și București, sub forma materialelor de care au nevoie pentru a lupta în siguranță împotriva virusului.

Campania de strângere de fonduri #scutpentruspitale continuă atât cât va fi nevoie, în încercarea de a-i proteja pe cei aflați în linia întâi, cei mai expuși dintre noi: medici, asistente, brancardieri. Asociația face apel la comunitățile locale, cetățeni și companii, să ajute așa cum pot, prin donații de materiale sau donații în bani, din care va achiziționa echipamentele necesare și le va trimite spitalelor. 

Cu un simplu sms cu textul SUS la 8862 se poate face o donație pentru a ajuta spitalele mici din comunitățile din țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe