Newsflash
ACTUALITATE Știri

Bune practici în prevenirea și tratamentul dependențelor la tineri

de Florentina Ionescu - iun. 6 2025
Bune practici în prevenirea și tratamentul dependențelor la tineri

Asociația Zi de BINE a dat astăzi, 6 iunie, în București, startul primei ediții a conferințelor naționale „Adicții și Adolescenți”.

Prima ediție se axează exclusiv pe consumul de droguri și alte substanțe în rândul adolescenților, potrivit unui comunicat de presă. Conferința, desfășurată pe parcursul a două zile, aduce publicului o abordare integrată și interdisciplinară. 

Astfel, conferința reunește 200 de experți din domeniul sănătății mintale, educației, psihologiei, alături de autorități, profesori și elevi. Ediția de anul viitor, din 2026, se va focusa pe adicțiile comportamentale la adolescenți. 

Studiu despre percepțiile adolescenților

Ziua întâi a debutat cu o serie de prezentări relevante despre realitatea consumului de droguri în rândul minorilor, urmate de lansarea unui studiu calitativ și cantitativ despre starea de bine a adolescenților - realizat de D&D Research. 

Studiul evaluează percepțiile adolescenților asupra factorilor de risc și protecție asociați consumului de substanțe și oferă perspective valoroase asupra relațiilor cu familia, școala și societatea. Studiul a fost aplicat pe un număr de 1876 de elevi din 6 licee din București.

Peste două treimi (71%) dintre elevi au participat la evenimente de prevenire a consumului. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate (41%) au perceput programele ca fiind eficiente în prevenirea consumului de droguri la vârsta lor. În același timp, elevii percep alcoolul (73%) și țigările (71%) ca fiind ușor de procurat. Accesul la „pariuri„ (42%) și „păcănele” (40%) este, de asemenea, facil. 

Aproximativ 22% dintre elevi declară că li s-a oferit o substanță interzisă în ultimul an. În cazul unor probleme serioase, elevii ar apela în special la prieteni de aceeași vârstă (66%) sau la un adult din familie (65%). Profesioniștii din sănătate au o percepție polarizantă, iar adulții din școală stârnesc o percepție mai degrabă negativă ca sursă de sprijin.

Elevii s-au simțit îngrijorați, tensionați sau încordați 

Deși majoritatea elevilor declară că viața lor este bună (76%), 68% s-au simțit îngrijorați, 59% tensionați sau încordați, 46% au avut probleme cu somnul, 44% s-au simțit triști, nefericiți sau deprimați. 

Adolescenții resimt presiune de a performa în școală și în afara ei, presiune de a valorifica fiecare moment de timp liber, presiune de a lua decizii importante de viață într-un timp scurt. 60% spun că profesorilor nu le pasă de ei și doar 11% ar apela la un adult din școală în caz de nevoie. În schimb, sprijinul între colegi („peer support”) este văzut ca util, dar limitat de confidențialitate și maturitate emoțională.

„Prin această conferință, ne dorim să ducem mai departe lecțiile învățate din proiectele pe care le-am construit în comunitate și să contribuim la conturarea unei strategii naționale coerente pentru sprijinirea adolescenților vulnerabili și a familiilor lor. Prin proiecte precum CREAATiV - primul program de servicii rezidențiale de stat pentru minori cu adicții - și KIT - primul proiect de tip peer to peer education pentru sănătate mintală și prevenție în licee - am descoperit cât de importantă este o intervenție care aduce împreună specialiști, familii și comunități într-o abordare medico-psiho-socială integrată”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Alte teme abordate 

Printre intervențiile zilei s-au numărat: 

  • dr. Eugen Hriscu - despre eficiența reală a metodelor de prevenție, 
  • psiholog Alina Comendant - despre conexiunea esențială adolescent-părinte-profesor, 
  • Rareș-Petru Achiriloae - cu o viziune guvernamentală nouă asupra problematicii, 
  • dr. Irina Minescu - despre un an de CREAATiV, primul centru rezidențial public din România dedicat minorilor cu adicții, 
  • și Alexandru Rafila - Ministrul Sănătății, care a subliniat nevoia unei strategii coerente de intervenție timpurie.

În sesiunea de după-amiază, moderată de Ioana Ciurlea, a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai liceelor, elevi, psihologi, reprezentanți ai DGASMB, ARAS, CNSMLA și autorități centrale, dezbătând nevoile reale din teren și măsurile concrete pentru sprijinirea adolescenților vulnerabili.

E nevoie de colaborare instituțională și comunitară

Prima zi a confirmat nevoia acută de colaborare instituțională și comunitară pentru a combate eficient dependențele la minori. Conferința continuă mâine, 7 iunie, când peste 170 de psihologi, consilieri în adicții și asistenți sociali din toată țara vor participa la o primă sesiune de formare în tratarea și prevenirea adicțiilor, pentru ca până la final de an să facă cu toții parte din prima rețea națională de suport psihologic pentru adolescenții cu dependențe și familiile lor.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/zidebine.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe