Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un al doilea efect al remdesivirului, descoperit recent

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 12 mai 2021, ora 14:09

Cercetările cu privire la virusul SARS-CoV-2 continuă, iar oamenii de știință au descoperit un al doilea posibil mecanism de acțiune al medicamentului remdesivir.

După infecție, virusul SARS-CoV-2 determină celulele gazdă să producă noi particule de virus și să suprime mecanismele de apărare ale celulelor gazdă, scrie www.sciencedaily.com. Proteina nsP3 a virusului îndeplinește un rol central în acest proces de pe urmă. 

Remdesivir

Folosind analize structurale, cercetătorii de la Universitatea Goethe, în cooperare cu Institutul Swiss Paul Scherrer, au descoperit acum că un produs al agentului remdesivir se leagă de proteina nsP3. Acest lucru atrage atenția asuăra unui mecanism eficient al remdesivirului, care nu era cunoscut până acum, mecanism care poate fi important pentru dezvoltarea unor noi medicamente care să combată SARS-CoV-2.

Agentul remdesivir a fost dezvoltat pentru a întrerupe un pas important în propagarea virusurilor pe bază de ARN, din categoria cărora face parte și SARS-CoV-2: reproducerea propriului material genetic al virusului.

Acest lucru se prezintă ca matrice de ARN cu care celulele gazdă produc direct proteinele virusului. Pentru a accelera producerea de proteine proprii, virusurile fac ca matricele ARN să fie copiate. Pentru a face acest lucru, virusurile folosesc o proteină specifică din interiorul lor (ARN polimerază), care este blocată de remdesivir. Mai precis, însă, remdesivirul nu face acest lucru de unul singur, ci mai degrabă o substanță care este sintetizată din remdesivir în cinci pași, atunci când remdesivirul penetrează o celulă.

În al doilea din acești cinci pași, o substanță intermediară este formată din remdesivir, o substanță numită GS-441524 (un metabolit al remdesivirului). Și GS-441524 este un agent împotriva virusurilor.

Oamenii de știință au descoperit că GS-441524 țintește o proteină a virusului SARS-CoV-2 numită nsP3. Această proteină este multifuncțională și are și sarcina de a suprima răspunsul de apărare al celulei gazdă.

„GS-441525 inhibă activitatea unui domeniu nsP3, care este important pentru reproducerea virusurilor și care comunică cu sistemele de apărare celulare ale oamenilor. Analiza noastră structurală arată cum funcționează această inhibare, permițându-ne să punem baza pentru dezvoltarea unor noi și mai puternice medicamente antivirale – eficiente nu doar împotriva SARS-CoV-2”, a declarat profesorul Stefan Knapp.

Etichete: studiu remdesivir remdesivir infectiile cu SARS-CoV-2 infecție cu SARS-CoV-2 SARS-CoV- 2 infectii cu SARS-CoV-2 medicament antiviral  antiviral

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC